PROSVJED U HŽ-U

Željezničari saslušali ministra i napustili sastanak

15.05.2013 u 18:24

Bionic
Reading

Predstavnici pet željezničkih sindikata nakon što su na današnjem sastanku saslušali ministra prometa Sinišu Hajdaša Dončića, koji im je ukazao na potrebu modernizacije i restrukturiranja HŽ-a, i predali mu svoje zahtjeve, odbili su razgovarati s predstavnicima svoje uprave i napustili sastanak.

Ministar Hajdaš Dončić sindikalcima je poručio da željeznicu promatra kao tri zasebne tvrtke u kojima se odvijaju planovi restrukturiranja u što su ušle u studenom prošle godine, kad je prestajao postojati HŽ Holding, priopćeno je iz Ministarstva.

'HŽ Infrastruktura je u restrukturiranju otišla najdalje i do sada smo uspjeli u nastojanjima da modernizaciju i obnovu željezničke infrastrukture na koridorima Vc i X, koji su europski Baltički i Mediteranski koridori sufinanciramo iz EU fondova', rekao je ministar. Dodao je da će od 2016. do 2019. biti uloženo dvije milijardi eura u željezničke pravce od Rijeke do mađarske granice, te od slovenske do granice sa Srbijom. Na tom pravcu već krajem godine počinju radovi na dionici Dugo Selo – Križevci vrijedni 210 milijuna eura, dodao je.

Što se tiče HŽ Putničkog prijevoza Hajdaš Dončić je rekao kako se rješavaju problemi s poslovnim bankama koje bi pratile investiranje u nove vlakove. 'Istodobno pripremamo subvencioniranje putničkog prijevoza tako da se u to uključi i lokalna i regionalna zajednica. To je važno jer i na taj način HŽ Putnički promet modernizacijom i povećanjem prometa pripremamo za liberalizaciju tržišta u koju će ta tvrtka ući 2017.', rekao je ministar.

Za HŽ Cargo ministar je rekao da se za tu tvrtku, u koju se nije ulagalo, priprema dokapitalizacija do koje može proći tri do četiri mjeseca. 'Za dokapitalizaciju konkurira ukupno četiri tvrtke. Interes postoji i brinemo da HŽ Cargo ima budućnost i da može opstati nakon dodatne liberalizacije tržišta od 1. srpnja, kada će se dodatno otvoriti tržište prijevoza robe u željezničkom prijevozu budući se priznaju dozvole željezničkih prijevoznika izdane u EU', rekao je.

Ministar je obećao sindikatima da plaće zaposlenika neće doći u pitanje. 'Možda ona u HŽ Cargu kasni koji dan, ali i HŽ Putnički i HŽ Infrastruktura redovno dobivaju plaće.'

'Željeznice imaju veliku priliku pokrenuti zamašnjak modernizacije i građevinskog i gospodarskog rasta. U njih će to 2020. godine biti uloženo tri milijardi eura. Apeliram da tu priliku ne propustimo i pokušamo nadoknaditi ono što je godinama zanemareno. Vaše je legitimno pravo štrajkati', naglasio je ministar Hajdaš Dončić.

S njim su razgovarali Zoran Maršić iz Sindikata željezničara, Nenad Mrgan iz Sindikata strojovođa, Ante Iličić iz Sindikata prometnika vlakova, Slavko Proleta iz Sindikata infrastrukture HŽ-a, Marijan Jelenski iz Sindikata HŽ-a, te Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Potom je Maršić ministru predao zahtjeve sindikata, na što je ministar ponovio kako se o konkretnim zahtjevima koji se tiču socijalnog dijaloga isključivo s predstavnicima uprava on kao ministar ne može razgovarati.

Nakon toga su sindikalisti odbili nastaviti razgovor s predsjednicima uprava triju željezničkih poduzeća Darkom Peričićem, Draženom Ratkovićem i Ivanom Leškovićem, digli se i napustili Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, priopćilo je Ministarstvo.