balans rada i odmora

Želite dobar posao, ali i dovoljno slobodnog vremena? Pogledajte ovaj popis gradova

28.11.2023 u 06:00

Bionic
Reading

Dobra ravnoteža između poslovnog i privatnog života ključna je za osobnu sreću i profesionalni uspjeh. Kada je nastupila pandemija covida, tvrtke su bile prisiljene na rad od kuće. Ova promjena povećala je naglasak na dobrobiti zaposlenika, što se sada pokazalo ključnim za njihovo zapošljavanje i zadržavanje

Forbes je analizirao brojke kako bi otkrio koji svjetski gradovi najbolje prolaze kada je u pitanju dobrobit radnika. U analizi se našlo 128 njih, a kako bi otkrili koji od njih imaju najbolju ravnotežu između posla i slobodnog vremena, u analizu su uključili svjetski indeks sreće, indeks rodne nejednakosti, prosječno radno vrijeme, minimalni zakonski određen broj dana godišnjeg odmora, omjer cijena nekretnina i prihoda, udio slobodnih radnih mjesta za rad na daljinu, politiku rodiljnog dopusta, broj parkova i prirodnih rezervata po glavi stanovnika, stopu nezaposlenosti te broj sunčanih sati dnevno.

Na temelju tih podataka sastavili su listu gradova koji imaju najbolju ravnotežu između privatnog i poslovnog života:

1. Kopenhagen, Danska

Kopenhagen je rangiran kao grad koji ima najbolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života, s jakim naglaskom na održivost i visoku kvalitetu življenja. To se odražava kroz njegovu infrastrukturu, javni prijevoz i zelene površine. Stanovnici danske prijestolnice poznati su po svom stilu života hygge, a on se odnosi na odvajanje vremena za brigu o sebi i drugima, opuštanje i uživanje u mirnijim životnim zadovoljstvima.

Mnoge tvrtke u glavnom gradu Danske podržavaju ove vrijednosti na radnom mjestu, nudeći fleksibilno radno vrijeme i minimalno pet tjedana godišnjeg odmora. Osim toga, stope nezaposlenosti niže su nego u mnogim drugim dijelovima Europe (2,4 posto), a tvrtke nude pravednu podjelu roditeljskog dopusta od 52 tjedna za oba roditelja.

2. Helsinki, Finska

Helsinki zauzima drugo mjesto za ljestvici najboljih gradova za život i rad, s mnogim pogodnostima koje promiču zdravu ravnotežu između posla i privatnosti. Glavni grad Finske stavlja snažan fokus na zajednicu i zdrav način života. Takvi aspekti pridonose tome da se Finska nalazi na prvom mjestu prema svjetskom indeksu sreće.

Kao država, poznata je po progresivnoj socijalnoj politici, uključujući roditeljski dopust nakon rođenja djeteta. Izdašan godišnji odmor znači da finski radnici obično imaju do pet tjedana plaćenog slobodnog vremena svake godine, što im omogućuje obilje prilika za odmor i obnavljanje energije.

Osim toga, mnoge tvrtke u Helsinkiju nude fleksibilne radne aranžmane, kao što su opcije rada na daljinu, koje pomažu zaposlenicima da uravnoteže svoje radne sa osobnim obavezama. Sveukupno, više od polovice oglašenih slobodnih radnih mjesta uključivalo je daljinski ili hibridni rad.

3. Stockholm, Švedska

Stockholm ima snažno gospodarstvo i visok životni standard. Dom je uspješne kulturne scene, uključujući muzeje svjetske klase i glazbene institucije.

Švedski zaposlenici s punim radnim vremenom imaju pravo na minimalno 25 dana godišnjeg odmora, što im pruža dosta prilika da planiraju svoje slobodno vrijeme i osobno ispunjenje. Poslodavci redovito nude fleksibilne radne aranžmane, a za gotovo polovicu (46 posto) poslova utvrđeno je da oglašavaju hibridni ili rad na daljinu.

Poslodavci također provode izdašne politike roditeljskog dopusta. Roditelji imaju pravo na do 480 dana plaćenog roditeljskog dopusta nakon rođenja djeteta, pri čemu se svakom od njih nudi 240 dana plaćenog dopusta.

4. Oslo, Norveška

Još jedan skandinavski grad našao se visoko na ljestvici. Norveška prijestolnica Oslo ima visok životni standard, a iako je skup grad, visoke plaće i izvrsna kvaliteta života donekle to nadoknađuju.

Mnoge tvrtke u Oslu nude fleksibilno radno vrijeme, omogućujući zaposlenicima da upravljaju svojim radnim rasporedima i time kako ih prilagoditi svojim privatnim potrebama. Olakšava im to dolazak na sastanke, provođenje vremena s obitelji i prijateljima te bavljenje hobijima ili interesima izvan posla.

Oslo se nalazi na šestom mjestu prema svjetskom indeksu sreće.

5. Auckland, Novi Zeland

Na petom mjestu nalazi se prvi grad izvan Europe, novozelandski Auckland. Grad ima opuštenu i prijateljsku atmosferu, što ga čini ugodnim mjestom za život i rad zbog rastućeg i raznolikog gospodarstva koje pruža brojne mogućnosti zapošljavanja u nizu sektora.

Prosječni zaposlenik radi 26,3 sata tjedno, što znači da stanovnici mogu uživati u onom što grad nudi i opustiti se nakon posla. Zaposleni s punim radnim vremenom imaju pravo na četiri tjedna plaćenog dopusta i 11 državnih praznika godišnje. Dodatno, nezaposlenost je znatno niža od ostalih gradova na ljestvici indeksa, a iznosi 3,2 posto.

6. Göteborg, Švedska

Göteborg, drugi najveći grad u Švedskoj, odlično je mjesto za ravnotežu između poslovnog i privatnog života. Smješten na obali Sjevernog mora, omogućava stanovnicima jednostavan pristup plažama, otocima i ostalim prirodnim ljepotama.

Oni koji žive u Göteborgu mogu to u potpunosti iskoristiti uz godišnji odmor od 25 dana. Grad također nudi fleksibilne radne aranžmane, pri čemu 42 posto oglašenih slobodnih radnih mjesta nudi hibridni ili rad na daljinu. Kombinacija prekrasnog krajolika i fokusa Švedske na dobrobit zaposlenika čini Göteborg odličnim mjestom za rad i život.

7. Reykjavik, Island

Reykjavik, glavni grad Islanda, mjesto je iz snova za rad i život ljubitelja prirode. Prirodno okruženje nudi mnoštvo rekreacijskih aktivnosti, poput planinarenja, kupanja u geotermalnim bazenima i promatranja kitova. Islandska vlada aktivno promiče zdravu ravnotežu između poslovnog i privatnog života, a mnoge su tvrtke kao rezultat toga usvojile fleksibilan radni model, omogućujući zaposlenicima da više uživaju u slobodnom vremenu.

Tako imaju pravo na 24 dana godišnjeg odmora i 12 državnih praznika. Potiče se i fleksibilni rad, a u oglasima čak 46 posto poslova nudi rad na daljinu. Ovaj opušteni pristup poslu također smanjuje razinu stresa, pridonoseći boljem mentalnom zdravlju i odličnoj ravnoteži između poslovnog i privatnog života.

8. Beč, Austrija

Visoka kvaliteta života i bogata kulturna scena u Beču čine ga idealnim mjestom za život za ljude koji traže bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života. Glavni grad Austrije nudi niz socijalnih usluga, uključujući besplatnu zdravstvenu skrb i obrazovanje, što doprinosi dobrobiti stanovnika. Sve to rezultira time da Austrija zauzima visoko mjesto prema svjetskom indeksu sreće.

Ovisno o satima rada, zaposlenici mogu uživati u prosjeku u pet tjedana godišnjeg odmora, kao i 13 državnih praznika. Osim toga, grad ima velik izbor zelenih površina, pružajući stanovnicima mirno okruženje za aktivnosti na otvorenom. Stopa nezaposlenosti iznosi samo 2,3 posto.

9. Edinburgh, Škotska

Edinburgh je prvi grad u Ujedinjenom Kraljevstvu koji se nalazi među 10 najboljih mjesta po ravnoteži između poslovnog i privatnog života. Glavni grad Škotske ima bogatu kulturnu baštinu, uključujući muzeje, umjetničke galerije i kazališta. Okružen je zadivljujućom prirodnom ljepotom, uključujući brda, plaže i parkove, te nudi brojne mogućnosti za aktivnosti na otvorenom, poput planinarenja i vožnje biciklom.

Njegovi stanovnici imaju dovoljno vremena za opuštanje i uživanje u raznim rekreacijskim aktivnostima zbog velikodušne politike godišnjih odmora (28 dana). Dodatno, zaposlenici dobivaju izdašne naknade tijekom rodiljnog dopusta, a majkama koje su zaposlene na puno radno vrijeme nudi se minimalna plaća 39 tjedana.

10. Belfast, Sjeverna Irska

Glavni grad Sjeverne Irske, Belfast, drugi je grad iz Ujedinjenog Kraljevstva prema indeksu ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

Sa svojom užurbanom, ali opuštenom atmosferom, Belfast nudi niz mogućnosti za karijeru bez ugrožavanja kvalitete života. Grad ima uspješno gospodarstvo i brzorastući tehnološki sektor, s brojnim velikim poslodavcima u tom području, uključujući Deloitte, CitiGroup i Allstate.

Belfast ima niže troškove života te nizak omjer cijena nekretnina i prihoda u usporedbi s drugim većim gradovima Ujedinjenog Kraljevstva, što ga čini pristupačnom opcijom za one koji se žele skrasiti u njemu. Kao i drugdje u Ujedinjenom Kraljevstvu, iznos koji stanovnici primaju za vrijeme rodiljnog dopusta je velikodušan te postoji mnogo mogućnosti za uživanje u svemu što taj grad nudi.