REGIONALNA KONFERENCIJA

Zelena ekonomija za održivi razvoj

22.11.2010 u 15:50

Bionic
Reading

Regionalna Konferencija o zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti koju organizira Infoarena grupa održat će se 24. studenoga 2010. godine u zagrebačkom hotelu The Regent Esplanade

Svrha konferencije je upoznati interesne skupine gdje se kriju investitorski potencijali i koje su mogućnosti korištenja izvora financijskih sredstava da bi se potaknuli razvojni projekti iz područja zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

U vrijeme kad se dogovaraju novi izvori i smjerovi transporta energije, kad se ozbiljno raspravlja o nužnosti zaustavljanja globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena - nužno je i planirati i postići sigurnost energetske budućnosti te uz lokalnu potporu omogućiti realizaciju svih ciljeva koji će ublažiti klimatske promjene, ali i što je moguće više očuvati okoliš.

Stalna skrb o zaštiti okoliša, povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije jedna je od temeljnih komponenti održivog razvoja, ali i važan čimbenik za ulazak u Europsku uniju.

Interes zemalja iz regije je unapređenje stanja okoliša, posebice u području smanjenja emisije stakleničkih plinova, te učinkovito i racionalno gospodarenje energijom. Poticanje zelene ekonomije je strateški fokus te će ulaganja u energetske projekte postati pokretač novog održivog gospodarskog razvoja zemalja iz regije.

Radi realizacije ciljeva Europske unije prijeko je potrebno osigurati financijsku potporu za investicije u području energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u javnom i privatnom sektoru. Republika Hrvatska u energetski razvoj planira uložiti oko 15 milijardi eura

Ovogodišnja regionalna konferencija o zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti podijeljena je na dvije tematske cjeline. Zaštita okoliša kao dio društveno odgovornog poslovanja odgovorit će na pitanja koja je uloga države u društveno odgovornom poslovanju, a koja je uloga tvrtki; kolika je važnost zaštite okoliša za razvoj društva; koju je strategiju izabrala Republika Hrvatska; kakvu ulogu ima društveno odgovorno poslovanje u krizi; koja su iskustva država u regiji u području zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Investicije i financiranje projekata u području zaštite okoliša informirat će sudionike kako doći do sredstava za financiranje projekata u ekološki i energetski razvoj; koje su mogućnosti i perspektive financiranja projekata od strane državnih tijela i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost; iz kojih izvora se mogu financirati projekti i koja je mogućnost dobivanja sredstava iz fondova EU; da li banke podupiru ekološki prihvatljive projekte i koja su iskustva onih koji su dobili sredstva za projekte zaštite okoliša i energetsku učinkovitost.

Program i detaljne informacije o konferencijei www.infoarena.hr.