POMUTNJA NA TRŽIŠTU KAPITALA

Zbog Zabe Samodol kreće u nadzor Burze

Ante Samodol

Ante Samodol

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matić

Nakon pomutnje koju je na Zagrebačkoj burzi proizvela tehnička korekcija dionice Zagrebačke banke predsjednik Uprave Hanfe Ante Samodol najavio je za Večernji list izvanredni nadzor i 'striktnu primjenu Zakona o tržištu kapitala na burzu i njezine zaposlenike'

Prijedlog Skupštini Zabe da se zadržanom dobiti iz ranijih godina poslovanja dokapitalizira banka te da se svim dioničarima na svaku dionicu u posjedu dodijeli još četiri nove, što će se realizirati u srijedu, umjetno je srušio cijenu Zagrebačke banke, a posredno i vrijednost Crobexa, i to za 4,66 posto.

Iako je nominalna cijena pala za 77 posto, tržišna kapitalizacija Zabe je zapravo veća nego u četvrtak, pa je Zaba kao sastavnica Crobexa zapravo realno trebala povećati burzovni indeks, a ne smanjiti ga za 100-tinjak bodova. U neslavni petak, Zabina je dionica zapravo porasla za oko 17 posto.

Hanfa više nema ovlasti blokirati pojedinu dionicu, već je to u ingerenciji Burze, a nadzor će vjerojatno istražiti je li Burza postupila na način da zaštiti sve sudionike trgovanja. Naime, neki ulagači su u ranim jutarnjim satima kupovali Zabu po cijeni od 218,02 kuna, ne znajući da će prodavatelji tih dionica dan prije nego što se preknjiže dionice na novog vlasnika dobiti na svaku dionicu u vlasništvu još četiri besplatne.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi