TRAŽE SE DUGOROČNE REFORME

Zbog pogrešnih vladinih poruka srušit će nam rejting!

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 02.02.2012 13:15
  • Objavljeno 02.02.2012 u 12:38
Ante Kotromanović, Rajko Ostojić, Ranko Ostojić, Neven Mimica, Mirando Mrsić, Branko Grčić

Ante Kotromanović, Rajko Ostojić, Ranko Ostojić, Neven Mimica, Mirando Mrsić, Branko Grčić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Maček/PIXSELL

Kreditne agencije i MMF ne zanimaju jednokratne mjere kakve najavljuje Vlada već se traži jasan plan reformi za dugoročno smanjenje rashoda u javnom sektoru. Kolektivni ugovori se moraju mijenjati, kaže ekonomist Željko Lovrinčević

Gostujući sinoć u HRT-ovoj emisiji Otvoreno Lovrinčević je upozorio da izjave od strane Vlade kako se neće mijenjati Zakon o radu (ZOR) i da se neće dirati ugovorena prava zaposlenika u javnim službama, jača uvjerenje da će kreditni rejting Hrvatske biti korigiran na dolje odnosno da će završit u kategoriju 'smeća'.

'Mora se napraviti jasan i transparentan skup reformi u zdravstvu, socijali, obrazovanju i ostalom. Treba se naznačiti koji će se zakoni mijenjati. Nužna je reforma na tržištu rada. Rješenje nisu jednokratni potezi poput najava da će se smanjivati broj pojedinih vrsta dodataka – prekovremeni, ugovori na određeno - jer njih je u javnom sektoru uvijek bilo i bit će', istaknuo je Lovrinčević.

Kolektivni ugovori, objašnjava, tako su strukturirani da veliki broj razno-raznih prava ne omogućava da se vodi suvisla politika i provede reforma u javnom sektoru.

Podsjetimo, nakon jučerašnjeg sastanka s čelnicima sindikalnih središnjica ministra rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je kako ZOR i kolektivni ugovori neće biti dirani. Jedino je stidljivo najavio da bi se ZOR i to u neodređenoj budućnosti trebao razdvojiti u dva zakona, Zakon o socijalnom dijalogu i Zakon o radu, ali bez promjene razine prava javnih službenika.

Inače, Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama (zdravstvo, školstvo, kultura i socijalna skrb) ističe tek 4. listopada 2013. godine. Vlada ima pravo da ga i prije toga otkaže, s tim da bi tad otkazni rok trajao tri mjeseca, ali to bi sigurno dovelo do snažne reakcije od strane sindikata.

Njihovi čelnici jasno su poručili nema šanse da se smanjuju ugovorena prava jer smatraju da su zaposleni u javnom sektoru, njih oko 166.000, već dovoljno podmetnuli svoja leđa u borbi protiv gospodarske krize.

U drugačijoj je poziciji 63.000 djelatnika u državnoj upravi (ministarstva i druga tijela) jer njihov kolektivni ugovor ističe 31. srpnja ove godine. Boris Pleša, čelnik Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, poručio je da su oni spremni na ustupke.

Kolektivni ugovori za javne i državne službenike sadrže hvale vrijedna prava - jubilarne nagrade, prekovremeni rad plaća se 50 posto više od redovnog, rad u vrijeme blagdana 150 posto više, regres i dr. - ali je pitanje koliko su ona održiva u vrijeme dok realni sektor iz dana u dan tone sve dublje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi