GUBITAK OD 42,4 MIL. KUNA

Zbog Kazahstana Ericsson NT u minusu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.07.2010 12:26
  • Objavljeno 27.07.2010 u 12:04
Jadranka Kosor Gordana Kovačević Ericsson

Jadranka Kosor Gordana Kovačević Ericsson

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Ericsson Nikola Tesla u prvom je polugodištu ostvario gubitak od 42,4 milijuna kuna. Razlog gubitka je umanjenje vrijednosti potraživanja za kazahstansko tržište od 126,5 milijuna kuna. Isključujući taj iznos, ostvarena je dobit od 84,1 milijuna kuna, što je porast od 93,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje

Bez obzira na gubitak kompanija je ostvarila veći novčani tok iz poslovnih aktivnost za tridesetak milijuna kuna i on iznosi na polugodištu 99,4 milijuna kuna.

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine knjižene narudžbe manje su za 8,4%, te iznose 709,4 milijuna kuna. Povećanjem knjiženih narudžbi na izvoznim tržištima uključujući izvoz na Ericssonovo interno tržište sudjeluje kompenziran je manji volumen narudžbi na domaćem tržištu.

Prihodi od prodaje u iznosu od 617,1 milijuna kuna na razini su prihoda ostvarenih u istom razdoblju prethodne godine.

Na domaćem tržištu ukupno je ostvareno 170,6 milijuna kuna prihoda od prodaje, 30,7 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, prvenstveno kao rezultat smanjenja investicija i njihove odgode od strane tvrtkinih glavnih kupaca te pritiska na cijene.

Na izvoznim tržištima (bez Ericssonovog tržišta) ukupno je ostvareno 221,7 milijuna kuna prihoda od prodaje ili 28,3 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok je na na Ericssonovom tržištu ostvareno 224,8 milijuna kuna što je porast za 13,8 posto.

U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta iznosi 27,6%, izvoz u ostale zemlje čini 36%, dok izvoz na Ericssonovo tržište sudjeluje s 36,4%. Povećanjem prodaje na izvoznim tržištima kao i na Ericssonovu tržištu kompenzirana je manja prodaja na domaćem tržištu. Na prodajne rezultate je negativno utjecao i nedostatak industrijskih komponenti i uska grla u Ericssonovom lancu opskrbe.

Bruto marža porasla je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te iznosi 18,8% i rezultat je povoljnog asortimana prodanih proizvoda i usluga, razdoblja i troškova investiranja u razvojne projekte te pozitivnog utjecaja stalne usmjerenosti kompanije na unaprjeđenje operativne i troškovne učinkovitosti.

'Poslovanje Ericssona Nikole Tesle se i u prvoj polovici ove godine odvijalo u vrlo zahtjevnom i složenom okruženju. Međutim, glavni pokazatelji poslovanja kompanije i dalje su stabilni. Iako je razina narudžbi u prvih šest mjeseci 2010. godine niža u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, uspjeli smo osigurati nove poslovne prilike na izvoznim tržištima, a prihode od prodaje zadržati na razini prošlogodišnjih. Rastom na našim izvoznim tržištima (osobito na tržištima Bjelorusije te Bosne i Hercegovine) kompenziran je pad prodaje u Hrvatskoj koji je pod utjecajem stalnog usporavanja investicija te snažnog pritiska na cijene. Na naše poslovanje utjecao je i još uvijek utječe nedostatak industrijskih komponenti i uska grla u Ercissonovom lancu opskrbe, što je dovelo do kašnjenja s isporukama', komentirala je rezultate Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle: .

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi