PAD OD 12 POSTO

Zbog jakog franka u Švicarsku dolazi manje europskih turista

03.09.2015 u 15:28

Bionic
Reading

Švicarski turizam ove godine zbog snažnog franka ostvaruje 12-postotni pad turističkog prometa s tržišta eurozone, ali i rast s dalekih tržišta između 10 do 30 posto, pa se očekuju sličnu rezultati kao prošle godine.

"Vidljiv je negativni utjecaj snažnog franka na turizam i druge gospodarske sektore, ali uspjeli smo nakon slabije zimske sezone u odličnom ljetnom dijelu nadoknaditi minuse", kazao je u četvrtak za Hinu direktor rastućih tržišta u švicarskoj turističkoj organizaciji Federico Sommaruga.

On vjeruje da će Švicarci turističku godinu završiti s jedan posto više od ukupnih lanjskih 69,3 milijuna noćenja i oko 20 milijuna posjetitelja.

Očekuje da će švicarski turizam ove godine uprihoditi ukupno 28 milijardi franaka, s četiri posto udjela u švicarskom BDP-u i četvrtim mjestom među gospodarskim sektorima.

"Turizam je za nas vrlo važan, zapošljava više od 250 tisuća ljudi i donosi veliku potrošnju, a sada nam je cilj zadržati domaće turiste, jer zbog snažnog franka sve više traže druge destinacije", kaže Sommaruga.

Domaći turisti u Švicarskoj čine 45 posto turističkog prometa. Slijede Nijemci s udjelom od 12,2 posto koji će ove godine biti i manji, jer je Nijemaca ove godine došlo 10 do 15 posto manje nego lani. Rezultati slični lanjskim su kod turista iz Britanije dok se iz Kine, Indonezije, Indije, Malezije, Brazila i drugih dalekih tržišta bilježe porasti od 10 do 30 posto.

Sommaruga dosta očekuje od predstojeće zimske sezone. Za cijene kaže da su u ostale manje više i ne očekuje njihovo spuštanje.

"Teško je očekivati da će Središnja banka Švicarske opet intervenirati u tečaj, iako se to kao traženje gospodarstvenika spominje u medijima, jer smo svi manje više svjesni da je došlo vrijeme za novi način razmišljanja oko tečaja franka", komentirao je situaciju oko tečaja Sommaruga.

Poručio je da je hrvatsko tržište zanimljivo švicarskom turizmu pogotovo zbog uvođenje direktnih letova Swissa Zurich-Zagreb.

Žao mu je što je zatvoreno predstavništvo HTZ-a u Zurichu jer smatra da Švicarska ima dosta potencijala za hrvatski turizam.

Vjeruje da će lanjski pad noćenja turista iz Hrvatske biti zaustavljen i preokrenut u idućim razdobljima.