PRIVATNI IZNAJMLJIVAČI

Zbog čega svi grade bazene – u čemu je fora?

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 02.09.2016 06:59
  • Objavljeno 02.09.2016 u 06:59
bazen, plivanje, ronjenje

bazen, plivanje, ronjenje

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Od 2013. u Hrvatskoj su privatni iznajmljivači izgradili gotovo 500 bazena. U ovoj godini taj će broj skočiti za novih 176. Bazenski bum dogodio se nakon što je država odlučila odriješiti kesu i sufinancirati izgradnju bespovratnim sredstvima. Na to je do sad potrošila više od 25 milijuna kuna. Ipak postavlja se pitanje isplati li se malom privatnom iznajmljivaču uložiti, i uz državnu pomoć, nemale novce u bazen. Što mu on u konačnici donosi?

Teško je dati neku okvirnu cijenu izgradnje bazena jer ona znatno varira ovisno o njegovoj vrsti (montažni, betonski, inox, liner, poliesterski), načinu rada (preljevni ili skimmerski bazeni), opremi, prostoru gdje će biti smješten itd.

Bez 10.000 eura zaboravite na bazen

Ono što su istaknuli svi građevinari s kojima smo razgovarali je da za manje od 10.000 eura + PDV gotovo je nemoguće izgraditi normalan kućni bazen. Pod 'normalan' misli se na bazen u kojem je moguće plivati što traži najmanje osam metara dužine, četiri metara širine i dubinu od 1,35 metara.

Cijena betonskog bazena tih dimenzija s preljevnim kanalom, uređajem za pročišćavanje i obloženog pločicama, u što su još uračunati iskop i građevinski radovi, kreće se od 30.000 do 50.000 eura. Jeftinije se može proći ako bazen nema preljevne kanale, već se ugrade skimmeri (čiste površinsku nečistoću poput lišća), a umjesto pločica kao obloga stavi se PVC bazenska folija.

Još su skuplji inox bazeni (nehrđajući čelik) gdje se cijene penju od 50.000 do 90.000 eura.

Jeftiniji su liner (stijenke od betonskih ili stiropornih blokova) i poliesterski bazeni koji će vas koštati od 12.000 do 40.000 eura.

Montažni bazeni imaju najnižu cijenu. S građevinskim radovima za takav bazen dimenzija 8 x 4 metara troškovi su od sedam do 10 tisuća eura.

Za koga je isplativa gradnja bazena?

Koji god model odabrali, jasno je kako se radi o velikoj investiciji za malog privatnog iznajmljivača. Država sa svoje strane bespovratno nudi najviše 40.000 kuna potpore. Zbog toga prije odluke o gradnji bazena treba dobro izračunati je li to u konačnici isplativo.

Upozorava na to i Boris Predojević, direktor Novasola Hrvatska, agencije specijalizirane za privatni smještaj.

'Izgradnja bazena nije isplativa ako imate samo jedan studio ili apartman. Ako radite s tri ili četiri apartmana i imate zgodnu parcelu, tad se već može ući u ozbiljnu kalkulaciju', ističe Predojević.

Bazen privatnom iznajmljivaču prije svega donosi dužu sezonu.

Više nije dovoljan samo bazen

'U kućama za odmor koje imaju bazen sezona počinje 1. travnja i završava sredinom listopada. Imate goste koji koriste bazene već u četvrtom i petom mjesecu, pogotovo ako se radi o gostima sa sjevera Europe. Uz to, bazen donosi određenu atraktivnost. Često se može čuti 'što će nam bazeni kad imamo more'. Ali vi im nudite doživljaj da sa svojom obitelji mogu nesmetano koristiti vlastiti bazen ili sjediti uz njega u večernjim satima', objašnjava Predojević.

Izgradnja bazena nužno ne vodi tome da privatni iznajmljivač tad može podići cijenu smještaja. Sve ovisi na kojoj je lokaciji. Iskustva privatnika s kojim radi Novasol pokazuju kako je pojedinima, osobito u unutrašnjosti Istre ili Dalmacije na 20-ak kilometara od mora, bazen bio osnovni preduvjet kako bi uopće privukli goste.

'Pokazalo se kako su bazeni jako važni, ali sad više ni bazeni nisu dovoljni, već je potreban dodatan sadržaj. Našim partnerima sad savjetujemo izgradnju wellnessa, sauna ili zatvorenih džakuzija ako je to moguće, dječjih igrališta. Uglavnom svega onoga što mu može dodatno produžiti sezonu', istaknuo je Predojević.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!