'SAMO KNJIGOVODSTVENO'

Zbog 250 milijuna kuna dividende Sinčić optužio Debeljaka, on ga nazvao kradljivcem i objasnio o čemu se radi

03.03.2021 u 13:56

Bionic
Reading

Tvrtka Brodosplit d.d. u većinskom vlasništvu DIV-a Tomislava Debeljaka u petak će imati svoju glavnu skupštinu, a ondje će biti usvojena odluka o isplati dobiti iz tri poslovne godine u ukupnom iznosu od preko 250 milijuna kuna. Veći dio treba otići 99-postotnom vlasniku, DIV Brodogradnji

Ova izjava izazvala je žestoku reakciju europskog zastupnika Ivana Vilibora Sinčića s optužbama da su poslovne knjige splitskog škvera frizirane, da je državni novac nenamjenski trošen i da tvrtka radnicima duguje dvije plaće. Iz samog Brodosplita već su u srijedu ujutro objasnili da se dividenda vlasnicima zapravo isplaćuje tek knjigovodstveno te da će se između DIV grupe i Brodosplita odmah izvršiti prijeboj. Drugim riječima, radi se o čisto formalnoj transakciji između Debeljakovih kompanija, bez stvarnog odljeva novca iz Splita.

Informacija o skupštini i isplati dividende za 2013., 2016. i 2017. godinu dolazi dva dana nakon što je potvrđeno da je za dvije tisuće splitskih škverana plaća za siječanj kasnila više od dva tjedna i isplaćena je tek početkom ožujka, za što su u upravi brodogradilišta odgovornima proglasili - radnike. 'Kasnila je isporuka novogradnje, pa su kasnili prihodi', objasnili su u ponedjeljak za tportal.

'Isporuka novogradnje 487 bila je planirana za 1. veljače, pa je pomaknuta na 18. veljače, a obavit će se tek u ovom tjednu, nakon čega će Brodosplit ostvariti prihod od cca 115 milijuna eura, od kojih je znatan postotak vlastito učešće u gradnji broda, odnosno sredstava grupe, čime nakon isporuke možemo raspolagati za redovno poslovanje', kazali su danas. Otkrili su da je zapravo DIV grupa posudila novac za plaće splitskom škveru, a ona je i jamac za kredit od 53 milijuna eura koji Brodosplit koristi za gradnju brodova.

'Vlasnik DIV grupe Tomislav Debeljak osobno jamči cjelokupnom svojom imovinom za uredno vraćanje državnog jamstva koje je Brodosplit dobio za gradnju brodova. To jest presedan, niti od jednog vlasnika nikada nije traženo takvo osobno jamstvo, ali i ono je izdano bez razmišljanja, jer bez njega ne bi bilo moguće graditi brodove i zapošljavati radnike', dodaju kao ilustraciju toga da sa splitskim škverom ozbiljno misle.

  • +8
Zoran Milanović u Brodosplitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ivan Vilibor Sinčić, koji već godinama ima Debeljaka na piku i periodično istupa na ovu temu, upozorava da se na današnji dan u blokadi nalazi 12 tvrtki iz Brodosplit grupe.

'Apsurdno je to što bi se dobit isplatila iz zadržane dobiti iz poslovnih godina 2013., 2016. i dijela dobiti iz 2017. godine ako opravdano sumnjamo da nikakvih značajnih dobiti zapravo nije bilo, da su knjige i izvješća frizirani kao recimo u Agrokoru, Rafineriji nafte Sisak i drugdje te da je prvih pet godina Brodosplit bio u posebnom režimu poslovanja, pri kojem je Državni ured za reviziju utvrdio da se novac dobiven od države troši nenamjenski. Želi li sada taj namjenski javni novac isplaćivati kao dobit?' pita se Sinčić.

U Brodosplitu tvrde da se radi o zlonamjernim interpretacijama i manipulacijama 'propalog obiteljskog političkog gospodarstva Sinčić - Palfi', pa ih optužuju za razna nedjela - od neuspješnog trgovanja političkim utjecajem i reketarenjem do 'krađa po samoposlugama i lažnog predstavljanja'. Informacije o dividendi, kažu, ne iznose radi njih, nego radi javnosti.

'Većinski vlasnik Brodosplita neće primiti nikakvu stvarnu novčanu isplatu dividende - radi se o prijeboju unutar grupe u cilju realizacije projekta istraživanja i razvoja', napisali su, velikim slovima, u priopćenju Debeljakove tvrtke.

'DIV grupa nositelj je projekta istraživanja i razvoja pod nazivom Centar kompetencija za naprednu mobilnost iz 2017. godine. Kao nositelj tog projekta, DIV grupa mora imati u vlasništvu određenu opremu neophodnu za razvoj i istraživanje. Zbog striktnih pravila tog projekta o povezanim osobama, potrebnu opremu koja je bila u vlasništvu Brodosplita d.d. DIV je morao prenijeti u svoje vlasništvo (kupiti od Brodosplita) ili tu postojeću opremu unutar grupe zanemariti i kupiti na tržištu drugu, istu takvu, ali skuplju opremu. Prema našoj procjeni, a pretpostavljamo da će se svi realni, objektivni i dobronamjerni složiti s njom, kupovina druge opreme ne bi bila ni racionalna ni poslovno opravdana odluka. Stoga je odlučeno da DIV otkupi potrebnu opremu od Brodosplita, a da svoje dugovanje prebije dijelom zadržane dobiti, dok će ostalim malim dioničarima (radnicima) i Hrvatskoj gospodarskoj komori istu isplatiti na račun', navode u splitskom škveru.

Dakle dobit će se samo proknjižiti većinskom vlasniku, ali odmah će se izvršiti prijeboj za opremu i strojeve koji ostaju u Splitu, u vlasništvu DIV-a.

Ako odluka o isplati dividende u petak bude usvojena, a može se vjerovati da hoće, dividenda u iznosu od 250.347.817,50 kuna bit će formalno isplaćena DIV Brodogradnji kao vlasniku 99,83 posto dionica Brodosplita, u iznosu od 28,10 kuna po dionici. Preostali simboličan udjel u vlasništvu škvera imaju Hrvatska gospodarska komora i mali dioničari, koji će na svoje žiroračune dobiti ukupno 428.862,20 kuna.

'Brodosplit d.d. do 31. 12. 2019. ima zadržane neisplaćene dobiti u iznosu od 367.163.858,93 kune, uz napomenu da će dobit za 2020. biti preko 100 milijuna kuna', najavljuju iz ove tvrtke, uz napomenu da 'poslovna strategija DIV grupe od osnutka do danas, a takva će ostati, jest zadržavanje dobiti u društvu radi njegova razvoja i napretka'.