PREOKRET NA KRAJU

Zaustavljen pad Crobexa

28.01.2009 u 16:30

Bionic
Reading

U srijedu je Crobex ojačao minimalnih 0,32 posto prekinuvši tako višednevni silazni trend. Skroman opseg trgovanja upućuje na to da burzovni igrači odgađaju kupnju, osluškujući kako će se rasplesti saga o refinanciranju dugova države i kompanija. Istovremeno, nema ni značajnijeg pristika na prodajnoj strani

Milijunske promete dosegnule su dionice T-HT-a, Atlantske plovidbe i Dalekovoda. Pojačana potražnja za dionicom T-HT-a dovela je do oporavka prometa (na 7,9 milijuna kuna) i blagog rasta cijene na zaključno 222,21 kunu. Dionica Atlantske plovidbe blago je ojačala, ali nije uspjela dostići psihološku razinu od 800 kuna. Uprava Atlantske plovidbe objavila je privremene rezultate poslovanja za prošlu godinu, prema kojima je kompanija ostvarila dobit u iznosu od 151,95 milijuna dolara te predložila isplatu predujma dividende od 50 kuna po dionici.

Cijene ostalih brodarskih dionica stagniraju unatoč rastu BDI indeksa vozarina za rasute terete koji je jučer premašio razinu od 1.000 bodova, prvi puta od 27. listopada lani.

Među istaknutim gubitnicima našle su se i dionice Atlantic Grupe, Diokija, Ericssona Nikole Tesle, Končara Elektroindustrije, IPK Kandita, Petrokemije, Slobodne Dalmacije i Zagrebačke banke.

Među ostalim likvidnijim izdanjima, pozitivnu izvedbu postigle su dionice Instituta građevinarstva (IGH) i AD Plastika.

Europski burzovni indeksi ojačali su u srijedu i na putu su da ostvare rast treći dan zaredom, poduprti jačanjem dionica u posrnulom bankarskom sektoru.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.