HUP:

'Zatvaranje trgovina u godini krize zaustavit će rast plaća i potrošnje te potaknuti pad BDP-a'

23.02.2023 u 14:56

Bionic
Reading

Vlada je u četvrtak uputila u Sabor konačni prijedlog Zakona o trgovini, prema kojemu bi trgovine nedjeljom u pravilu bile zatvorene, a trgovci bi mogli odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili, a novi zakon bi stupio na snagu 1. srpnja. Na prijedlog je reagirala Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) koja upozorava da 'zatvaranje trgovina u godini u kojoj nam prijeti recesija može negativno utjecati na zapošljavanje, rast plaća zaposlenika i potaknuti pad BDP-a'

Podsjećaju i da su već ranije isticali da je ograničavanje rada i radnog vremena poduzetnika 'suprotno temeljnim postulatima koje Hrvatska udruga poslodavaca i njezine članice zastupaju'. Pritom napominju da zabrane nikada nisu dovele do razvoja tržišta ni pozitivnih utjecaja na tržište rada.

'Mišljenja smo kako je najbolja opcija ostaviti rad nedjeljom na odabir poslodavcima uz poštivanje svih zakonskih obaveza i adekvatno plaćanje radnika te ističemo da se načelno protivimo intervencijama u radno vrijeme dijela poduzetnika.

Zaključno, izmjene Zakona koje su danas predstavljene podržavamo u dijelu kojim će se u svrhu uklanjanja administrativnih prepreka i smanjenja troškova pokretanja i obavljanja djelatnosti trgovine', poručuju iz HUP-a.