SPORE REFORME

Zastoj u izdavanju invalidskih mirovina - na čekanju 3.000 ljudi

27.02.2013 u 16:23

Bionic
Reading

Rješenja o odlasku u invalidsku mirovinu trenutačno čeka oko tri tisuće ljudi. Do zastoja u izdavanju tih rješenja došlo je zbog uspostave novog sustava revizije, objašnjenje je Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO)

Na zastoj u izdavanju invalidskih mirovina upozorio je danas Večernji list. U tekstu se tvrdi kako je razlog tome 'neorganiziranost i nesposobnost Ministarstva rada i mirovinskog sustava i novog poslovodstva Zavoda, u kojem je smijenjen cjelokupan stručni kadar'.

Ističe se kako još uvijek nije imenovano novo Povjerenstvo za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti iako je staro razriješenoj još krajem prosinca 2012. godine. Bez Povjerenstva nije moguće donositi rješenja o ostvarivanju prava na invalidsku mirovinu.

U HZMO-u objašnjavaju kako je staro povjerenstvo i onako postojalo samo formalno jer je imalo samo čelnu osobu, ali i ne ostale članove. 'Bila je zadovoljena forma, ali ne i sadržaj', kažu iz HZMO-a

Zbog toga će se u skladu s izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju uvesti nova procedura izdavanja rješenja za invalidsku mirovinu prema kojoj Povjerenstvo više donositi konačnu odluku.

Promjenama zakona, navode u Zavodu, revizija nalaza i mišljenja o invalidnosti koju donosi vještak odnosno viši vještak u HZMO-u morat će prije donošenja rješenja proći reviziju vještaka-revizora odnosno vijeća u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava.

'Tek nakon potvrde njihova mišljenja HZMO će moći izdati rješenje o invalidskoj mirovini. Uz ostalo, takvom se rješenju pristupilo zbog brojnih invalidskih mirovina u odnosu na opće mirovine te sprečavanja malverzacija pri dodjeli invalidskih mirovina. Podsjećamo na slučaj Rubala', navode u Zavodu.

Tvrde da su obavljene sve pripremne radnje za početak rada vještaka-revizora te da će oni početi s radom 1. ožujka ove godine.

Iz HZMO-a navode kako se osiguranici koji čekaju reviziju Povjerenstva, njih oko tri tisuće većinom se nalaze na bolovanjima za vrijeme kojih nije moguć raskid radnog odnosa te primaju pripadajuću naknade.