KRATKI SPOJ

Zašto struja poskupljuje kad HEP odlično posluje?

02.06.2010 u 11:09

Bionic
Reading

Jedna od dobrih vijesti koju je plasirala premijerka Jadranka Kosor ovih dana je da će struja poskupjeti manje nego što je HEP tražio. Razlog je rekordna dobit od čak 900 milijuna kuna u prva tri mjeseca. Postavlja se pitanje zašto je HEP uopće tražio poskupljenje kada tako dobro posluje

Rekordna dobit HEP-a posljedica je odličnih hidrometeoroloških prilika koje su omogućile proizvodnju mnogo više struje u hidrocentralama.

Analitičar Damir Novotny ipak ne vjeruje u iskazanu dobit HEP-a, odnosno smatra da treba analizirati bilancu da bi se vidjelo kako je dobiven ovakav rezultat. 'Moguće je da su rezani različiti manji troškovi koji nisu vezani uz samo poslovanje, kao što su skupa sponzorstva, ali nadam se da ovakav rezultat neće pridonijeti odgodi restrukturiranja koje je HEP-u nužno jer 20 godina nije investirao u nove kapacitete', rekao je Novotny za Večernji list.

Na pitanje treba li struja poskupjeti, Novotny je odgovorio da je nužna promjena tarifa zbog koje bi struja trebala biti skuplja za velike potrošače, a malim potrošačima bi trebala pojeftiniti.

Protiv poskupljenja struje izjasnio se i čelnik HSLS-a Darinko Kosor, koji smatra da bi to narušilo učinke mjera gospodarskog oporavka. 'Ako skinete krizni porez, a poskupite energente, niste ništa dobili. Tako se ne može povećati potrošnja koja bi vodila oporavku', argumentirao je Kosor.