tajne zalihe

Zašto Nijemci čuvaju milijarde beskorisnih njemačkih maraka?

10.01.2024 u 20:00

Bionic
Reading

Nijemci su 2024. započeli s nekoliko dodatnih milijardi naguranih u čarape i ladice. I to ne eura, već starih njemačkih maraka. Iako se te marke više ne mogu koristiti, može ih se zamijeniti za eure

Krajem 2023. u opticaju je bilo još 12,24 milijarde maraka, prema podacima Bundesbanka. Raščlanjeno, to je 5,68 milijardi maraka u novčanicama i 6,56 milijardi maraka u kovanicama. Zajedno vrijede oko 6,26 milijardi eura.

Čak i za najveće europsko gospodarstvo to je značajan iznos koji beskorisno leži, posebno u vrijeme u kojem njemačka vlada traži sredstva za velike infrastrukturne projekte, poput prijelaza na zelenu energiju i nadogradnju željeznice, piše DW.

Svatko tko ima stare kovanice ili novčanice maraka može ih zamijeniti u poslovnici središnje banke u bilo kojem iznosu. Tečaj je fiksan - 1,95583 njemačke marke za euro - a usluga je besplatna.

Lani se u središnjoj banci pojavilo više od 90.000 ljudi, a predano je više od 53 milijuna maraka u zamjenu za 27 milijuna eura, što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu. Dvije trećine ukupne vrijednosti činile su novčanice, a trećinu kovani novac.

Bundesbank još ne planira ukinuti tu uslugu. U Europi još samo pet zemalja nema rok za zamjenu stare valute: Austrija, Irska, Estonija, Latvija i Litva.

Druge zemlje koje su uvele euro imale su ograničeni rok za promjenu novca. U Francuskoj su se franci mogli predati najkasnije do 31. ožujka 2008., a Grčka je bila malo velikodušnija i svima je dala rok do ožujka 2012. da razmijene svoje drahme.

U Hrvatskoj će HNB trajno mijenjati novčanice kune dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od uvođenja eura, odnosno najkasnije do 31. prosinca 2025.

Njemačke marke Izvor: Profimedia / Autor: - / Ingram / Profimedia

Burkhard Balz, član uprave Bundesbanka, uvjeren je da će se dolaskom novih generacija povećati priljev stare valute.

'Prilikom čišćenja naslijeđenih kuća i stanova vjerojatno će se pronaći njemačke marke', rekao je Balz novinskoj agenciji dpa.