STEČAJ SUŠIONICE VRPOLJE

Zašto je Sušionica, bez konkurencije u regiji, propala?

  • Autor: Sanja Rapaić
  • Zadnja izmjena 31.08.2010 10:01
  • Objavljeno 31.08.2010 u 08:39
Sušionica Vrpolje

Sušionica Vrpolje

Izvor: Promo fotografije / Autor: Sanja Rapaić

Hoće li Sušionica voća i povrća Vrpolje, u koju je država investirala 7,5 milijuna eura, uskoro u stečaj? Odgovor na to pitanje znat će se 22. rujna, za kada je na Trgovačkom sudu u Slavonskom Brodu zakazano ispitno ročište na kojem će se utvrditi jesu li ispunjeni svi uvjeti za pokretanje stečaja u najsuvremenijoj sušionici u regiji

'Moramo prije svega dogovoriti sve detalje oko stečajnog plana, s jasnom perspektivnom Sušionice, ali i pojedinosti oko njenog mogućeg najma da bi se odmah mogla organizirati proizvodnja. U Sušionici još radi 19 zaposlenika koji svaki dan dolaze na posao, iako proizvodnje već neko vrijeme nema', rekao je za tportal Slavko Kotromanović, povjerenik PPDIV-a za Slavoniju i Baranju.

Nebriga države za svoje vlasništvo

Kotromanović je istaknuo da je Sušionica Vrpolje očit primjer nebrige države za svoje vlasništvo. Podsjetimo, država, koja je vlasnik Sušionice, od rujna 2004. godine nije plaćala mirovinske ni zdravstvene doprinose radnicima, zbog čega je žiroračun tvrtke u travnju 2007. godine završio u blokadi. S druge strane, dug Sušionice prema državi početkom godine popeo se na čak 102 milijuna kuna.

Kotromanović tvrdi da je, s obzirom na okolnosti, uvjeren da su svi uvjeti za pokretanje stečaja u Sušionici već ispunjeni. Za očekivati je stoga da će on biti pokrenut 22. rujna, a ubrzo nakon toga planira se i prodaja nekretnina i pokretnina Sušionice.

O tome ima li zainteresiranih za najam ili kupnju, Kotromanović nije želio nagađati istaknuvši da će se više znati nakon pokretanja stečaja, kada budu poznati uvjeti kupnje i onoga što s njom dolazi u paketu. Uz često spominjano pismo namjere slavonskobrodske tvrtke Hlad, u čije je vlasništvo ušao fond Borislava Škegre Quaestus, špekuliralo se da je za Sušionicu u Vrpolju zainteresiran i Agrokor, no iz te nam tvrtke to nisu ni potvrdili ni demantirali.

Tek 5000 tona mrkve i peršina

Suvremena Sušionica voća i povrća u Vrpolju puštena je u rad prije osam godina. Osnivači društva su Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, Županija Brodsko-posavska, Đuro Đaković holding i Općina Vrpolje. U obećavajući projekt, koji se u međuvremenu pretvorio u novi Obrovac, uloženo je 7,5 milijuna eura, a jamstvo za kredite dala je Vlada.

Od 2002. godine do danas u pogonima Sušionice osušeno je tek 5.000 tona mrkve i peršinovog lista, a kapacitet sušača je fantastičnih 2,5 tona voća i povrća na sat.

Prepolovljen broj radnika

Iako je suvremena Sušionica voća i povrća u Vrpolju jedina takva tvrtka u Hrvatskoj i široj regiji, u osam godina postojanja nijednom nije proradila punim kapacitetom. Uzrok lošeg poslovanja je, kako ističe Kotromanović, u tome što država nije osigurala obrtna sredstva za proizvodnju, zbog čega Sušionica nije mogla servisirati kooperante. To je pokrenulo čitavu lavinu problema te zakočilo proizvodnju. Od 41 radnika, koliko ih je bilo u prvoj godini rada, broj se smanjio na tek 19 zaposlenih. Jedino rješenje višegodišnje agonije Sušionice je, tvrdi Kotromanović, javni poziv za njenu prodaju i svježi kapital.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi