ISPUNJEN PLAN

Zapunjenost hrvatskog skladišta plina na gotovo 90 posto

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 23.09.2022 12:01
  • Objavljeno 23.09.2022 u 12:01
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Foto: Saša Ćetković

Zapunjenost hrvatskog plinskog skladišta na razini je od gotovo 90 posto, budući da je u njega dosad utisnuto 3,75 milijardi (kWh) kilowatsati plina, pokazuju najnoviji podaci Podzemnog skladišta Okoli.

Tijekom jučerašnjeg dana u to je skladište bilo utisnuto 18,4 milijuna kWh, pa je sada ukupno utisnuto 3.745.853.878 kWh plina, što znači da je Podzemno skladište Okoli zapunjeno 87 posto.

Ukupna godišnja potrošnja plina u Hrvatskoj iznosi do 2,9 milijardi prostornih metara.

Prema preporukama Europske komisije i odluci hrvatske Vlade, skladište do 1. studenoga mora dosegnuti 90 posto zapunjenosti.

  • +3

Podzemno skladište plina Okoli

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Foto: Saša Ćetković

Vlada je početkom lipnja naložila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) da nabavi 270,8 milijuna prostornih metara prirodnog plina (otprilike 2,5 mlrd kWh) i uskladišti ga u PSP Okoli, kako bi se na domaćem tržištu tijekom zime omogućila nesmetana opskrba. 

Potkraj srpnja premijer Andrej Plenković izjavio je da se skladište puni prema planu, za što je odgovoran HEP, a sve prati Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je potkraj kolovoza da sigurnost opskrbe plinom u Hrvatskoj nije upitna, a da će zapunjenost podzemnog skladišta plina Okoli vrlo brzo biti na 90 posto. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!