BORBA ZA NEKAD MOĆNI RADIO

Zaposlenici Stojedinice pred štrajkom

23.09.2010 u 12:18

Bionic
Reading

Ne uspije li danas proces mirenja između uprave i sindikata, zaposlenici najpoznatije zagrebačke radiopostaje Radija 101 sutra će započeti sa štrajkom

'Razlog štrajka su neisplate plaća, honorara i doprinosa', kratko je za tportal kazao Matko Antonović, novinar Radija 101, uz napomenu da će odluka o štrajku biti poznata nakon današnjeg sastanka s upravom poslije 14 sati.

Štrajk Stojedinice nije nam mogao komentirati Drago Perić, predsjednik uprave Radija 101, objašnjavajući da zbog procesa mirenja ne smije iznositi nikakve činjenice.

Kako doznajemo, zaposlenim novinarima Stojedinice od siječnja ove godine, od kada je račun radija u blokadi, isplaćuje se tzv. pozajmica s računa tvrke kćeri. Zadnju takvu pozajmicu samo je dio zaposlenih primio za mjesec travanj. Doprinosi su zadnji put zaposlenim novinarima uplaćeni prije godinu dana. Vanjskim suradnicima honorari kasne već šest mjeseci, a nakon 1. siječnja nisu im produljeni ugovori.

Za probleme i dug od 19 milijuna sindikat krivi neodgovorno i nezakonito ponašanje prijašnje uprave (Dario Dusper), koje produbljuje nesnalaženje nove uprave (Drago Perić). Novinari se žale da nova uprava, koja je radio preuzela krajem prošle godine, odgovornost prebacuje na prethodnu, pa čak i na same djelatnike.

U medije je procurilo pismo koje je Perić, strahujući od smjene, ovih dana uputio suvlasnicima Stojedinice, žaleći se na teško financijsko nasljeđe. U pismu upozorava da je stara uprava prestala plaćati doprinose, dok se istodobno znalo mjesečno preko student servisa isplaćivati 400.000 kuna. Perić spominje i navodnu pozadinsku urotu trojice suvlasnika Željka Matića, Dubravaka Merlića i Dobrivoja Kebera, koji navodno šire priče o stečaju i preuzimanju nakon toga. Zamoljen da prokomentira navode iz pisma, Perić je kazao za tportal: 'Ne želim to komentirati, ne znam kako je to dospjelo u medije, to je stvar naše interne komunikacije.'