PRVI SLUČAJEVI

'Zaobilaženja' plaćanja poreza na dividende

burza novac

burza novac

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Chromos Agro iz Zagreba i Jadranska banka iz Šibenika ovih su dana odlučile odgoditi, odnosno potpuno odustati od ranije najavljenih isplata dividendi svojim dioničarima, stoji u obavijesti ZSE-u.

Jesu li njihove odluke u neposrednoj vezi i s onom najaktualnijom da se od 1. kolovoza pa do kraja iduće godine vrši i oporezivanje isplata dividendi teško je reći, piše Lider

Podsjetimo, kako je Chromos Agro, proizvođač zaštitnih preparata u poljoprivredi, još 1. srpnja ove godine najavio (odnosno i odlučio) da će najkasnije do 1. kolovoza svojim dioničarima isplatiti dividendu od 20 kuna po dionici, što bi ukupno iznosilo gotovo 2,25 milijuna kuna.

Prvotno je i vodstvo Jadranske banke predložilo izglasavanje dividende u iznosu 183 kune po dionici, uključujući i one izdane nakon lanjske odluke Skupštine o povećanju kapitala, koja je još uvijek predmet sudskih tužbi. No, i jedna i druga tvrtka, kako se približio dan početka isplate tih dividendi, u posljednji su tren promjenile svoje ranije odluke.

Ante Baranic / Cropix

Ante Baranic / Cropix

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ante Baranic

Pravni status dokapitalizacije je neizvjestan

Kao jedan od razloga odgode isplate dividende, i to sada kako najavljuju, za kraj prosinca ove godine, tvrtka Chromos Agro navodi i nelikvidnost, odnosno probleme sa naplatom vlastitih potraživanja.

Iako nisu poznati i konkretni razlozi, čelnici Jadranske banke za potpuno odustajanje od isplate najavljene dividende kažu da ih možda treba tražiti i u činjenici da je pravni status dokapitalizacije banke i dalje neizvjestan, zbog čega su i naputci išli u smjeru neisplate dividende.

Prema novom prijedlogu, prošlogodišnja dobit Jadranske banke sada se raspoređuje u statutarne rezerve (oko 12 milijuna kuna) za stjecanje vlastitih dionica, a preostalih 21,45 milijuna kuna umjesto za isplatu dividendi ide u zadržanu dobit.

Neki sumnjičavi analitičari i najnovije odluke spomenutih dviju tvrtki za odgodom, odnosno potpunim odustajanjem da svojim dioničarima 'na ruke' isplate ranije najavljenu, i ne malu, dividendu, ovih dana povezuju i sa aktualnom odlukom da se od kolovoza prešlo na oporezivanje svih isplata dividendi u iznosu većem od 3.000 kuna.

Sumnji bi, kažu, bilo kudikamo manje da su spomenute odluke tvrtke donijele barem koji dan ranije nego se znalo da će se i isplate dividendi prvi puta oporezivati.

Analitičari dodaju kako ih neće iznenaditi i da takvih slučajeva u budućnosti bude više. No, bez obzira na, rekli bismo, donekle i opravdane sumnje analitičara, treba reći i to kako su najnovije Odluke spomenutih naših tvrtki legitimne.

S kojim je motivom to povezano, odnosno:događaju li se i prvi slučajevi 'zaobilaženja' plaćanja poreza na dividende, drugo je pitanje na čiji se odgovor, bar kada se radi o Chromos Agro i njezinim dioničarima, treba pričekati kraj godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi