INDEKS (NE)SREĆE

Zagrepčani su najnesretniji na poslu

11.11.2010 u 11:48

Bionic
Reading

Najsretniji svojim poslom su u Istri, Gorskom Kotaru i Primorju, a u Zagrebu je nezadovoljstvo najveće, pokazuju posljednji podaci istraživanja Nacionalnog indeksa sreće za mjesec rujan magazina Banka, Hendala i Allianza

Istraživanje je pokazalo da su Hrvati najzadovoljniji socijalnim aspektima posla, a najmanje zadovoljni sudjelovanjem o odlučivanju o stvarima vezanim uz svoj posao, što je od presudne važnosti za osjećaj odgovornosti i sreće na radnom mjestu.

Od same visine plaće, za sreću je važnija percepcija zaposlenika da su u odnosu na druge zaposlenike pravedno plaćeni. Više od 60 posto zaposlenih ne donosi poslovne odluke i smatra da je njihova plaća nepravedna.

Četvrtina zaposlenih percipira svoje poslove nesigurnima, a gotovo petina ljudi smatra da su im plaće loše.

Hrvati međuljudske odnose na poslu procjenjuju bitno boljima od zaposlenika iz EU, što je vjerojatno posljedica kulturalno ukorijenjene tendencije naših građana da visoko cijene skladne odnose na poslu te takve odnose traže i nalaze među svojim suradnicima.

Generalno, većina hrvatskih zaposlenika zadovoljna je na svojim radnim mjestima. Na dobivene rezultate mogla je utjecati izrazito loša situacija na tržištu. Podsjetimo, na kraju rujna 2010. na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje registrirano je 289.953 nezaposlenih, a stopa registrirane nezaposlenosti premašuje 16 posto. Sama činjenica da imaju posao, mogla je rezultirati povoljnom percepcijom njegovih karakteristika.