NOVA PRAVILA

Zagrebački taksiji bit će bijeli i jeftiniji

besplatni taxi taksisti zagreb

besplatni taxi taksisti zagreb

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

Čini se da je odzvonilo skupim i neuglednim taksijima u Zagrebu jer prema novom prijedlogu o autotaksi prijevozu, koji je gradonačelnik Milan Bandić ovih dana uputio Gradskoj skupštini, cijene prijevoza bit će 15 posto niže, a svaki taksi morat će biti bijele boje, s oslikanim grbom grada Zagreba i ugrađenom svjetlećom oznakom 'taxi' na krovu vozila, piše Jutarnji list

Novi cjenik autotaksi usluga još nije određen, ali u Gradskom uredu za promet potvrđeno nam je da će tarife biti niže. Već u četvrtak trebale bi biti poznate niže cijene za početak vožnje i vožnju po kilometru (sadašnja cijena je 19 kuna start i 7 kuna po kilometru).

Cjenikom će biti određena maksimalna cijena prijevoza, a svaki taksist ili taksi udruženje moći će ponuditi svoju cijenu prijevoza koja ne smije biti viša od predložene.

Novim prijedlogom predviđeno je i povećanje broja zagrebačkih taksista sa 1.036 na 1.115, čime će se automatski povećati i broj taksi stajališta u gradu.

Osim toga, svaki taksist morat će zadovoljiti određene kriterije prije nego što dobije posebnu dozvolu za obavljanje taksi djelatnosti: imati u vlasništvu ili leasingu vozilo koje ispunjava posebne propise, imati važeću licenciju i položiti poseban ispit o poznavanju grada Zagreba.

No, taksi uslugu neće moći obavljati pravne ili fizičke osobe koje nemaju sjedište ili prebivalište na području Grada Zagreba. Time su tvrtke koje su se planirale probiti na zagrebačko tržište, poput Taxi Cammea iz Rijeke, dovedene u nezavidan položaj.

Ipak, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za promet Mijo Bezer tvrdi da će i riječki taksi imati šansu voziti u Zagrebu ako zadovolji uvjete za obavljanje autotaksi prijevoza.

Svoju će tvrtku jednostavno morati registrirati u Zagrebu i onda, kao i svaki drugi kandidat, ispuniti sve potrebne uvjete. U ovom trenutku procjenjuje se da 10 posto sadašnjih taksista na području Zagreba neće moći ispuniti sve uvjete, navodi list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi