TRŽIŠTE KAPITALA

Zagrebačka burza: Slab tjedan okončan novim padom CROBEX-a

Bionic
Reading

Nakon završetka burzovnog trgovanja u petak možemo zaključiti da je iza nas poprilično slab tjedan kada je riječ o kretanjima na hrvatskom tržištu kapitala. Baš kao i na svjetskim burzama

Indeks CROBEX je u petak oslabio dodatnih 0,79 posto i zaključio na 1.880.79 bodova, što je njegova najniža razina u zadnja tri tjedna. Gubitke su pretrpjeli i indeks blue chip dionica CROBEX10, koji je oslabio 0,68 posto, na 1.077,47 bodova, te indeks šireg tržišta, CROBEX plus, koji je pao čak 1,2 posto, na 988,49 bodova. Ukupni dionički promet u petak je iznosio 9,4 milijuna kuna.

Trgovanjem u petak su ponovno dominirale dionice Valamar Riviere i još jednom, peti put uzastopno, zaključile s negativnim predznakom (-3,81 posto, na 20,17 kuna), uslijed nastavka prodajnog pritiska na ovu dionicu koji joj je tijekom tjedna izbrisao gotovo 10 posto tržišne vrijednosti. Slabu izvedbu su imale i druge turističke tvrtke. Cijena Imperiala je pala gotovo 6 posto dok su minusi Maistre, Hotela Maestral i Arenaturista bili između 4 i 5 posto. Gubitkom se opet istaknula i Petrokemija (-5,37 posto, na 27,51 kuna), a jedini značajniji dobitnik među najaktivnijim izdanjima bila je Zvijezda, čija je cijena porasla 3 posto, na 3.090 kuna.

CROBEX je u sva četiri radna dana protekli tjedan izgubio na vrijednosti, pa je njegov minus na tjednoj razini iznosio 2,4 posto, čime je prekinuta četverotjedna pozitivna serija. Uz to, i aktivnost na tržištu se osjetno smanjila, što se najbolje ogleda u prosječnom dnevnom prometu od 12,3 milijuna kuna, upola manje nego tjedan ranije. Kretanja na Zagrebačkoj burzi protekli tjedan su u određenoj mjeri u skladu s kretanjima na globalnim financijskim tržištima, na kojima su najvažniji indeksi također pretrpjeli osjetne gubitke zbog signala koji ukazuju na moguće usporavanje gospodarskog rasta u svijetu.

Dobitnik dana - Zvijezda +3,00% 3.090,00

Gubitnik dana - Varteks -6,82% 25,02

CROBEX -0,79% 1.880,97

Detaljnije o trgovanju na tržištima kapitala možete pročitati OVDJE.