TURBO CERTIFIKATI

Zagrebačka burza otvorila vrata igračima na sve ili ništa

17.09.2012 u 15:11

Bionic
Reading

Uvođenjem turbo certifikata u ponudu Zagrebačka burza otvorila je vrata visokorizičnim financijskim instrumentima, koji ulagačima nude mogućnost ekstremne zarade, ali isto tako i gubitka cjelokupnog ulaganja. Po svojim karakteristikama turbo certifikati bliži su klađenju nego klasičnom investiranju. Stoga su prvenstveno namijenjeni igračima koji su spremni igrati na sve ili ništa

Od 20. rujna burzovni igrači imat će priliku trgovati prvim strukturiranim proizvodima uvrštenim na Zagrebačku burzu, certifikatima na njemački ideks DAX te njihovim izvedenicama, 'turbo long' i 'turbo short' certifikatima.

Certifikati su financijski proizvodi vezani za određenu podlogu, najčešće je to neki burzovni indeks, a može biti i posebno strukturirana košarica dionica ili nekih burzovnih roba.

Trgovina počinje 21. rujna

Trgovanje indeksnim certifikatima te turbo long i turbo short certifikatima  počinje 21. rujna na Multilateralnoj trgovinskoj platformi (MTP) Zagrebačke burze.


Izdavatelj ERSTE Group Bank uvrstio je iste certifikate i na Bečku burzu, a trgovina u Beču počinje 19. rujna. Uz izdavanje certifikata, Erste banka je preuzela i ulogu specijalista, odnosno održavatelja njihove likvidnosti.

Ulaganje u indeksni certifikat omogućuje diversificiranje rizika, budući da se ne ulaže u jedan određeni vrijednosni papir, već u indeks, kao što je, u konkretnom slučaju DAX. Na taj način na ulaganje ne utječu fluktuacije vezane za jedan vrijednosni papir, nego utječe kombinirani razvoj svih vrijednosnica u indeksu.

Visoki rizik nose izvedenice koje se izdaju uz indeksni certifikat. U našem slučaju radi se o turbo certifikatima koji omogućuju 'klađenje' na smjer kretanja indeksa DAX. Kupnjom turbo certifikata može se zarađivati i na rastu i na padu tržišta. Turbo long certifikati donose korist od porasta cijena, a turbo short certifikati od pada cijena.

FINANCIJSKA POLUGA POVEĆAVA RIZIK

Rizik leži u financijskoj poluzi koja se reflektira tako što mala promjena u vrijednosti osnovnog instrumenta rezultira velikim fluktuacijama u vrijednosti izvedenice. Na taj način postoji neograničeni potencijal zarade, ali i rizik gubitka čitavog uloženog kapitala ako se pređe postavljenu granicu.

Učinak poluge proizlazi iz niže kupovne cijene turbo certifikata u usporedbi s izravnim ulaganjem u podlogu. Što je kupovna cijena turbo certifikata niža, to je poluga veća.

U slučaju turbo certifikata uvrštenih na Zagrebačku burzu kod turbo long certifikata cijena pri izdanju je 88,47 kuna, a izvršna vrijednost 6.000 eura (cca 44.400 kuna). Uzimajući u obzir denominaciju od 1:100, cijena jednog certifikata iznosi 8.847 kuna pa je prema tome vrijednost poluge oko 5. To znači da će u slučaju rasta vrijednosti indeks DAX od 1 posto, vrijednost certifikata porasti za 5 posto i obrnuto.

Turbo certifikati imaju unaprijed ugovorenu (osnovnu) cijenu i granicu. Suštinska vrijednost turbo certifikata je razlika između vrijednosti osnovnog insturmenta (indeks DAX) i unaprijed ugovorene cijene (turbo long certifikat) ili razlika između unaprijed ugovorene cijene i cijene dionice (turbo short certifikat).

U slučaju našeg turbo long certifikata unaprijed ugovorena cijena (izvršna vrijednost) je 6.000 eura, a granična 6.250 eura. Kod turbo short certifikata izvršna vrijednost je 8.500 eura, a granična 8.250 eura. U slučaju da indeks DAX dostigne granične vrijednosti certifikat se poništava a ulagatelj dobiva ostatak vrijednosti koji je približno jednak razlici između granične i izvršne cijene.