tržište kapitala

Zagrebačka burza: Negativne izvedbe glavnih dioničkih indeksa

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je u četvrtak zabilježilo negativne izvedbe glavnih dioničkih indeksa uz nastavak pada likvidnosti

Europska središnja banka je donijela odluku o podizanju kamatne stope za četvrtinu boda na 3,5 posto i nagovijestila da će ih ponovno povećati u srpnju, upozoravajući da je inflacija daleko od poražene. ESB je započeo s podizanjem stopa nekoliko mjeseci nakon FED-a, a inflacija je trenutno sada viša u eurozoni nego u SAD-u. Reakcije tržišta se očekuju u narednim danima.

Indeks CROBEX je oslabio 0,2 posto dok je uži indeks CROBEX10 kliznuo 0,1 posto. Od sektorskih indeksa, gubitnike je predvodio indeks turističkog sektora s padom od 0,2 posto, dok je dobitnike predvodio indeks sektora industrije s rastom od 0,9 posto na vrijednosti.

Ukupan dionički promet je iznosio oko 816 tisuća eura. Najviše se trgovalo dionicama Ericsson NT, koje su na prometu od oko 231 tisuća eura oslabile za oko 1,8 posto.

Najveći pad je ostvarila dionica Alpha Adriatica koja je potonula 4,9 posto. Na strani dobitnika, dionice Dalekovoda su ojačale 8,2 posto.

Dobitnik dana: Dalekovod d.d. +8,18% 2,38

Gubitnik dana: Alpha Adriatic d.d. -4,85% 19,60

CROBEX -0,16% 2.313,04