TRŽIŠTE KAPITALA

Zagrebačka burza: Negativan sentiment se nastavio uz ojačanu likvidnost

Bionic
Reading

Nakon jednodnevne blagdanske stanke na domaćem tržištu kapitala su se u srijedu nastavila negativna cjenovna kretanja, dok je likvidnost snažno ojačala

Indeks je zabilježio svoj drugi uzastopni pad, i to od 1 posto te je zaključio na 1.940,08 bodova, što je njegova najniža razina od kraja rujna. Uži indeks CROBEX10 je zabilježio pad od 0,9 posto, na 1.123,87 bodova, dok je širi tržišni indeks CROBEXplus potonuo 1,2 posto. Od sektorskih indeksa svi su zaključili s gubicima, a najviše je izgubio indeks prehrambenog sektora, s padom vrijednosti od 1,9 posto, i slijede ga indeksi transportnog i građevinskog sektora koji su potonuli 1,7 posto.

Ukupno je protrgovano 16,2 milijuna kuna, od čega je nešto više od sedam milijuna kuna ostvareno u blok transakciji redovnom dionicom Adrisa po cijeni od 600 kuna po dionici. U redovnom trgovanju najlikvidnije izdanje su bile dionice Valamar Riviere, koje su na prometu od tri milijuna kuna izgubile 3,6 posto na vrijednosti te se tako svrstale među glavne gubitnike dana. Milijunski promet su ostvarile i dionice Ericsson Nikola Tesle, čija je vrijednost na prometu od 2,2 milijuna kuna oslabila 1,1 posto.

Titulu gubitnika dana dobila je dionica Varteksa s padom cijene od 4,8 posto, a među gubitnicima valja spomenuti i dionice Medike te Ingre, koje su oslabile redom 3,5 posto i 3,3 posto.

Među likvidnijim izdanjima jedine u zelenom su zaključile dionice AD Plastika te Končar-mjernih transformatora, s rastom cijene od 1,4 posto i 0,8 posto.

Dobitnik dana  AD Plastik     +1,43%               139,46

Gubitnik dana  Varteks          -4,76%                16,00

CROBEX                                  -0,96%           1.940,08

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE