tržište kapitala

Zagrebačka burza: Kraj tjedna u crvenom, dobitnik dana - Zvečevo

Bionic
Reading

Nakon cjelodnevnih oscilacija, CROBEX je petak ipak zaključio u crvenom teritoriju s padom od 0,22 posto te se time vratio na najnižu razinu u protekla dva i pol tjedna (2.825 bodova). Na tjednoj razini je to pad od 0,3 posto. U minusu su završili i ostali dionički indeksi - CROBEX10 s 0,13 posto a CROBEXplus s 0,52 posto

Sektorski indeksi su također skoro svi zaključili u crvenom, od kojih je najveći pad imao industrijski sektor od 1,1 posto. Jedini sektor koji se zadržao u zelenom je bio građevinski sektor s plusom od 0,8 posto zahvaljujući dobroj izvedbi Dalekovoda.

Ukupna dionička likvidnost je iznosila svega 568 tisuća eura, što je najniža likvidnost od sredine veljače. Čakovečki mlinovi su sa svojih 150 tisuća eura prometa bili najlikvidnije izdanje, pri čemu su izgubili skoro 1 posto. Kao i prethodnog dana, Končar D&ST je bio drugo najlikvidnije izdanje, no s manjim prometom nego dan ranije, točnije s 87 tisuća eura i nepromijenjenom cijenom. Nepromijenjenu cijenu je imao i Valamar uz nešto manji promet od 55 tisuća eura.

Samo šest izdanja je imalo dobre izvedbe, među kojima su njih tri imala promet veći od tisuću eura. Od ta tri, Zvečevo je imalo najbolju dnevnu izvedbu s rastom od 1,82 posto nakon objave informacije da je g. Zdravko Alvir prešao prag od 75% glasačkih prava. Inače, ova dionica je od proteklog tjedna, kada je objavljeno da je nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje društva od strane kompanije Flexway Adriatic, pa sve do danas, ojačala 38,3 posto. Osim Zvečeva, HPB je ojačao 1,8 posto a povlaštena dionica Končar D&ST-a je dobila na vrijednosti 0,7 posto. Među likvidnijim gubitnicima, ističu se ZAIF Breza s padom od 6,7 posto, zatim Viktor Lenac s minusom od 3,1 posto te Mon Perin s gubitkom od 3 posto.

Dobitnik dana: Zvečevo +1,82% 11,20

Gubitnik dana: ZAIF Breza -6,67% 11,20

CROBEX -0,22% 2.825,21