tržište kapitala

Zagrebačka burza: Indeksi u zelenom na skromnom prometu

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala ovaj je tjedan započelo blago u pozitivnom, što je nastavak trenda od već dvanaest uzastopnih tjednih porasta CROBEX indeksa. U ponedjeljak je CROBEX ojačao 0,25 posto, dok je njegova uža inačica CROBEX10 porasla 0,18 posto, što je slična dinamika kao na ostalim europskim burzama

Nije bilo niti veće volatilnosti kod sektorskih indeksa, gdje je dobitnik bio turistički sektor čiji je indeks porastao 0,5 posto, dok je na suprotnoj strani bio indeks transportnog sektora sa 0,5 posto minusa, nakon tri uzastopna dana rasta.

Unatoč činjenici da smo ušli u sezonu kvartalnih rezultata, likvidnost je oslabila, te je protrgovano svega 890 tisuća eura prometa, a što je na tragu prosječne likvidnosti u prošlom tjednu, ali opet dosta ispod 1,5 milijun eura prosječnog prometa u nešto više od mjesec dana koji su mu prethodili. U nedostatku korporativnih vijesti očito je kod investitora prevladala opreznost i čekanje samih kvartalnih objava.

Titula dobitnika dana ide inače rijetko trgovanoj dionici Bilokalnik-IPA, koja je jučer na 1,5 tisuća eura prometa skočila gotovo 27 posto. Solidne cjenovne izvedbe su imale i dionice Dalekovoda i Auto Hrvatske, sa plusevima od 4,2 posto i 3,6 posto. Na suprotnoj strani izdvaja se dionica Mon Perina sa padom cijene od 3 posto, a slab dan su imale i dionice Luke Rijeka i Croatia osiguranje koje su izgubile na vrijednosti 1,8 posto i 1,5 posto, ali obje na prometu od ispod 2 tisuće eura.

Dobitnik dana: Bilokalnik-IPA +26,67% 57,00

Gubitnik dana: Mon Perin -3,03% 8,00

CROBEX: +0,25% 2.709,57