TRŽIŠTE KAPITALA

Zagrebačka burza: Indeksi ponovno u zelenom, Adris u fokusu

Bionic
Reading

Trgovanje na Zagrebačkoj burzi u utorak se nastavilo odvijati u pozitivnom ozračju. Dionički indeksi su ojačali, dok se likvidnost zadržala na visokim razinama. CROBEX je kraj je dana dočekao na 2.142,69 bodova što predstavlja rast od 0,8 posto, dok je njegova uža inačica, indeks CROBEX10, ojačao gotovo jedan posto

Sektorski gledano, najbolji dan imale su dionice iz sektora industrije, pri čemu je indeks tog sektora zabilježio rast od 1,5 posto. S druge strane, gubitnike je predvodio indeks transportnog sektora s padom od 1,2 posto.

Ukupno je protrgovano 30,1 milijun kuna, od čega je nešto manje od pet milijuna kuna ostvareno u blok transakciji redovnom dionicom Adrisa po cijeni od 600 kuna po dionici. U redovnom trgovanju, najviše se trgovalo dionicama Dalekovoda, koje su na prometu od 2,6 milijuna kuna zabilježile pad cijene od 5,5 posto.

Aktivne su bile i dionice Jamnice, s prometom od 2,4 milijuna kuna, pri čemu su zaključile uz nepromijenjenu cijenu. Slijede ih dionice Valamar Riviere, čija je cijena ojačala 0,3 posto na prometu od 2,3 posto. Od milijunaša valja spomenuti još i dionice Ingre, koje su na prometu od 1,7 milijun kuna ojačale 4,2 posto.

Titulu gubitnika dana pokupila je dionica Slavonskog ZAIFA, koja je potonula 10,9 posto, a nakon snažnog rasta proteklih nekoliko dana, loše izvedbe imale su i dionice građevinskog sektora. Tako je dionica Tehnike zabilježila pad cijene od 8 posto, dok su dionice Hidroelektre niskogradnje i Viadukta redom oslabile 6,4 posto i 5,1 posto.

Na strani dobitnika, prvo ime bila je dionica Termes Grupe s rastom cijene od 24,4 posto, a dobre izvedbe imale su i dionice INA-e te Varteksa, koje su ojačale redom 6,5 posto i 5,6 posto.

Dobitnik dana    Termes Grupa     +24,38%            158,77

Gubitnik dana    Slavonski ZAIF     -10,92%             60,13

CROBEX                                          +0,84%       2.142,69

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.