TRŽIŠTE KAPITALA

Zagrebačka burza: Indeksi i dalje u crvenom, Dalekovod gubitnik dana

Bionic
Reading

Četvrtak je na Zagrebačkoj burzi donio nastavak negativnih kretanja glavnih dioničkih indeksa, pa je tako CROBEX izgubio 0,5 posto svoje vrijednosti, dok je njegova šira inačica CROBEX oslabio blagih 0,1 posto. Sektorski indeksi su uglavnom zaključili s negativnim predznakom, pri čemu se posebno istaknuo indeks građevinskog sektora, koji je pod pritiskom Dalekovoda potonuo 16,7 posto. S druge strane u zelenom je zaključio jedino indeks prehrambenog sektora, s rastom od 0,3 posto

Dionički promet je ojačao na 9,4 milijuna kuna. Više od trećine prometa, odnosno 3,4 milijuna kuna prikupila je dionica Valamar Riviere koja je pri tome narasla 0,3 posto. Uz nju je još samo povlašteno izdanje Adrisa premašilo milijunski promet, uz porast cijene od 0,2 posto.

Dobitnike su predvodile brodarske dionice koje su porasle na krilima rasta vozarina, pri čemu se najviše istaknuo Jadroplov, s prometom do 282 tisuće kuna te rastom cijene od čak 21 posto, čime je drugi dan zaredom pokupio titulu dobitnika dana. Slijedi ga dionica Alpha Adriatica s porastom cijene od 6,7 posto, ali uz skroman promet od 12 tisuća kuna.

S druge strane, uvjerljivi gubitnik dana je bila dionica Dalekovoda koja je potonula 44,7 posto, a loš dan su imale i dionice Đuro Đaković Grupe i Ericsson Nikola Tesle, s padom cijena od 10,2 posto i 4,2 posto.

Dobitnik dana: Jadroplov +21,08% 44,80

Gubitnik dana: Dalekovod -44,74% 0,63

CROBEX: -0,46% 1.971,32