ŽIVNULE DIONICE

Zagrebačka burza budi se iz letargije

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 03.08.2010 16:06
  • Objavljeno 03.08.2010 u 14:14
Zagrebačka burza

Zagrebačka burza

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matić / Cropix

Optimizam s globalnih tržišta konačno se preselio i na Zagrebačku burzu. Uz dobre vijesti iz svijeta, raspoloženje ulagača popravile su i objave polugodišnjih poslovnih rezultata hrvatskih kompanija, koji su u većini slučajeva bolji od očekivanja. U proteklih tjedan dana Crobex je ojačao gotovo tri posto, odmaknuvši se za stotinjak bodova od godišnjeg minimuma (1.785,41 bod) zabilježenog 12. srpnja

Najveći doprinos rastu indeksa dale su dionice brodara, među kojima dominira Atlantska plovidba. Oporavak brodarskih dionica potaknut je aktualnim rastom vozarina, ali i dobrim poslovnim rezultatima brodarskih kompanija u drugom kvartalu. Tako je Atlantska plovidba, nakon gubitka u prvom tromjesečju, prvi dio godine završila s dobiti od 10,3 milijuna kuna, uz rast prihoda od 16,2 posto. Uljanik plovidba ostvarila je rast dobitI od 37 posto, a profit Tankerske plovidbe gotovo je udvostručen.

Na putu oporavka našle su se i građevinske dionice. Najveći dobitnik je Institut IGH, čija dionica je u dva dana poskupjela gotovo osam posto, a osjetan skok bilježe i dionice Dalekovoda i Viadukta. Unatoč slabim poslovnim rezultatima i negativnim trendovima na domaćem građevinskom tržištu, ulagače je ohrabrila pojačana aktivnost domaćih građevinskih kompanija u inozemstvu.

Među istaknutim dobitnicima našla se i dionica Podravke, koja je iznenadila dobrim poslovnim rezultatima. Zahvaljujući rastu dobiti od 80 posto, dionica koprivničke tvrtke počela je polako vraćati izgubljeno povjerenje ulagača.

Blue chip dionice Hrvatskog telekoma, Adrisa i Ericssona Nikole Tesle nisu značajnije profitirale na valu optimizma. Poslovanje Hrvatskog telekoma i dalje je na udaru recesije, premda analitičari ističu usporavanje pada prihoda u drugom kvartalu. Nakon objave rezultata, cijena dionice HT-a ostala je stabilna i kreće se u uskom rasponu od 257 do 260 kuna.

Dionica Ericssona Nikole Tesle u blagoj je pozitivi unatoč polugodišnjem gubitku od 42,4 milijuna kuna, koji je kompanija pretrpjela zbog otpisa potraživanja vrijednog 125,6 milijuna kuna na kazahstanskom tržištu. Gubitak nije iznenadio investitore jer je otpis unaprijed najavljen, ali ih je ohrabrio osjetan rast marži i snažan novčani tijek iz poslovnih aktivnosti.

U malom minusu je dionica Adrisa, koji bilježi osjetan pad prihoda (-9,8 posto) i prepolovljenu dobit. Razlog za optimizam ulagači nalaze u rastu prodaje TDR-a i povoljnim turističkim trendovima.

Analitičari smatraju da aktualni oporavak dioničkog tržišta ne upućuje na dugotrajniji uzlazni trend budući da je trgovinska aktivnost još uvijek izuzetno niska. Tako je u srpnju redovni promet dionicama na Zagrebačkoj burzi iznosio 280,4 milijuna kuna što je čak 57 posto manje nego lani.

Nalikvidnija je bila dionica T-Hrvatskog telekoma s gotovo 79 milijuna kuna prometa. Sljedećih devet najlikvidnijih dionica u srpnju su ostvarile malo više od 122 milijuna kuna prometa, a sve ostale dionice tek nešto više od 79 milijuna kuna prometa, koliko je ostvario i sam T-HT.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi