BANKARSKA KRIZA U DEŽELI

ZABA zaradila više od svih slovenskih banaka

26.05.2010 u 16:07

Bionic
Reading

Prema podacima Banke Slovenije, ukupna bruto dobit banaka koje posluju na tamošnjem tržištu lani je iznosila 160 milijuna eura, što je 47 posto manje nego godinu ranije. Znatno uspješnije hrvatske banke u istom su razdoblju ostvarile 590 milijuna eura dobiti (4,3 milijarde kuna). Samo bruto dobit najveće, Zagrebačke banke, koja je iznosila 238 milijuna eura, nadmašila je dobit svih slovenskih banaka

Slovenske banke ne mogu se pohvaliti rezultatima poslovanja u prošloj godini, piše u srijedu slovensko Delo. Iako se ukupna bilanca poslovnih banaka povećala za pet posto, profiti banaka bili su daleko manji nego u 2008. godini. Tako je, prema podacima Banke Slovenije, ukupna bruto dobit banaka lani iznosila 160 milijuna eura, što je 47 posto manje nego godinu ranije.

Najslabije je pak poslovala najveća slovenska banka NLB koja je zabilježila gotovo 24 milijuna eura gubitka, u odnosu na 49 milijuna eura dobiti ostvarene pretprošle godine. Nadalje, Gorenjska banka, koja je lani ostvarila najveću dobit među slovenskim bankama, imala je za petinu manji profit nego godinu ranije.

Banka Koper je smanjila prošlogodišnju dobit za 20 posto, mariborska NKBM imala je dobit manju za četvrtinu, a Unicredit je zabilježio upola manji profit. Abanka Vipa je ostvarila lani 22 milijuna eura neto dobiti i jedina je među velikim bankama imala rast dobiti, i to za tri posto.