AFERA SPICE

Za Podravku su se izvukli, ali zbog ovog zaboravljenog skandala su dolijali

18.07.2016 u 14:35

Bionic
Reading

Nakon punih pet godina suđenja na Županijskom sudu u Zagrebu donesena je prvostupanjska presuda protiv osmorice osumnjičenih u aferi Spice, jednom od najsloženijih sudskih procesa u području gospodarskog kriminala

Osmorica optuženih oslobođena je za glavnu i najozbiljniju točku optužnice, onu da su novcem Podravke pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom te da su je pritom oštetili za gotovo 400 milijuna kuna.

Sudsko vijeće zaključilo je da tužitelji nisu uspjeli dokazati tezu da je prvooptuženi Damir Polančec zajedno s Darkom Marincem i Milanom Horvatom povezao ostale okrivljenike kako bi stekli većinski udjel u Podravki.

To ujedno znači da je prihvaćena teza obrane prema kojoj su sudionici afere Spice zapravo željeli spriječiti neprijateljsko preuzimanje Podravke koje je spremala norveška prehrambena kompanija Rieber&Son. Stoga nisu odgovorni za gubitak od 400 milijuna kuna koji je nedvojbeno nastao u toj operaciji.

Međutim, sud je zaključio da je dio optuženika ipak odgovoran za pojedine financijske operacije koje su dovele do gubitka.

Tako su za zajam tvrtki SMS, kojim je Podravka oštećena za 65 milijuna kuna, nepravomoćno osuđeni Marinac, na dvije godine zatvora, Zdravko Šestak i Josip Pavlović na 10, odnosno devet mjeseci, što mogu zamijeniti društveno korisnim radom, a Srđan Mladinić na šest mjeseci zatvora uvjetno, uz rok kušnje od dvije godine.

Uspon i pad Srđana Mladinića

Srđan Mladinić je osnovao tvrtku SMS 1989. godine i ona je brzo osvojila simpatije kupaca svojim prepoznatljivim mediteranskim delicijama. Prvi brendirani proizvod, srdela-pastu, na tržište je izbacio 1991. godine, a na vrhuncu je u svom asortimanu imao 114 raznih proizvoda, od kojih je 35 posto išlo na strana tržišta. Mladinić je godinama gradio reputaciju uzornog poduzetnika koji je ulagao u proizvodnju, sadio masline i smokve i stvorio jedinstven brend. No kasnije se pokazalo da je rast tvrtke baziran na staklenim nogama. Ogromna kreditna zaduženja, izvlačenje novca i afera Spice u kratko vrijeme potopili su snove ambicioznog poduzetnika. Potkraj 2009. godine zajedno s dijelom poslovodstva Podravke završio je u Remetincu zbog sumnjivog kredita od 65 milijuna kuna. Početkom 2010. radnici su zbog neisplaćenih plaća pokrenuli stečaj SMS-a, a Mladinić je iza sebe ostavio 157 milijuna kuna dugova.


Podsjetimo, radi se o zajmu koji je 2007. Podravka odobrila tvrtki SMS Srđana Mladinića, koja je tri godine kasnije završila u stečaju. Tužiteljstvo je tvrdilo da je i novac koji je SMS-u plasirala Podravka bio 'opran' i iskorišten za pokrivanje dubioza nastalih kupnjom Podravkinih dionica u operaciji Spice.

Međutim, kako je na sudu pala teza da su dionice Podravke kupovane s namjerom menadžerskog preuzimanja, akteri koji su sudjelovali u odobravanju kredita osuđeni su samo za štetne ugovore o kreditu zbog kojeg je Podravka pretrpjela gubitak od 65 milijuna kuna.

Naime, sud je ocijenio da su Podravkini menadžeri neopravdano posudili Mladinićevoj tvrtki 65 milijuna kuna jer kredit nije bio osiguran na odgovarajući način te je kompanija zbog toga pretrpjela gubitak. Prema mišljenju suda, pritom je najodgovorniji Marinac, koji je kao predsjednik Uprave pogriješio jer je zajmove odobrio samoinicijativno, ne provjerivši pritom može li ih SMS vratiti. Izričući blage kazne sud je imao na umu da optuženici pritom nisu stekli osobnu korist.

Inače, sam Mladinić je već osuđen za izvlačenje novca iz svoje tvrtke. Splitski Županijski sud osudio ga je u listopadu 2014. na godinu dana uvjetno jer je u više navrata od 2004. do 2009. godine neopravdano podizao novac s računa tvrtke u ukupnom iznosu od 4,75 milijuna kuna.