MINISTAR VRDOLJAK

'Za liberalizaciju se HEP trebao ranije pripremiti'

17.06.2013 u 17:59

Bionic
Reading

Postalo je vruće na tržištu električne energije u Hrvatskoj. Liberalizacija u opskrbi konačno je stigla i do 'malog čovjeka'. Nakon njemačke tvrtke RWE i slovenski GEN-I najavljuje niže cijene struje za kućanstva, i to za značajne godišnje iznose. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak poručuje: na to su u HEP-u trebali ranije misliti

Slovenska tvrtka GEN-I planira ponuditi i do 30 posto jeftiniju struju hrvatskim kućanstvima i malim poduzetnicima. Tvrtka je već prisutna na tržištu, opskrbljuju tijela zagrebačke gradske uprave, ali i pojedine tvrtke. Predsjednik uprave Robert Golob predstavio je primamljivu akcijsku ponudu za sve koji žele promijeniti opskrbljivača strujom.

'Mi ćemo ove snižene cijene jamčiti do kraja 2015. Svi koji prijeđu kod nas do kraja srpnja, dobit će besplatnu struju prvih mjesec danas. Naše su namjere ozbiljne, a ne da uzmemo profit na kratki rok', rekao je Golob.

Navode da je ušteda u dvosobnom stanu, u kojemu trenutno mjesečni račun iznosi 190 kuna, prema njihovom izračunu oko 22 posto, odnosno 131 kunu do kraja godine, a do kada se nadaju u Hrvatskoj imati 20.000 korisnika, dok 2015. godine računaju na 17 posto udjela u hrvatskom tržištu. Jeftiniju struju već je ranije najavio njemački energetski div RWE. Cijene će objaviti sutra, a plan im je osvojiti 10 posto tržišta. Iz HEP-a zasada nema najava o smanjenju cijena.

'Liberalizacija je stvar za koju se HEP trebao ranije pripremiti', rekao je Media servisu resorni ministar Ivan Vrdoljak. Sada je samo pitanje hoće li izgubiti 10, 20 ili 30 posto tržišta.

'Bit će gubitak tržišta sigurno, ali ne u onoj mjeri u kojoj bi se ugrozilo funkcioniranje tvrtke. Siguran sam da će ekipa u HEP-u zauzeti stav da će zadržati ono što je najisplativije za HEP i najkorisnije za građane i da će biti konkurentni bez obzira što konkurencija dolazi. Naravno, sada i HEP može nuditi struju i u Sloveniji, Mađarskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji u okruženju. A građani će imati benefit jer uvijek liberalizacija donosi nižu cijenu i kvalitetniju uslugu', zaključio je Vrdoljak.

Za promjenu dobavljača električne energije ne naplaćuju se nikakve naknade ili penali, a HEP-ove konkurencije tvrde da u ugovorima neće nikakvih ograničenja.