ČESTITKA MARIĆU

Za grijehe iz kuponske privatizacije državi stiže račun od 300 milijuna kuna

25.02.2016 u 18:00

Bionic
Reading

Na inače uspavanoj Zagrebačkoj burzi ovih dana nastala je prava pomama za dionicama bivših privatizacijskih investicijskih fondova Proficija i SZAIF-a. Povod za eksplozivni rast cijena i milijunske promete sudske su presude na temelju kojih će ovi fondovi dobiti milijunske odštete od države

Zbog kršenja Zakona o kuponskoj privatizaciji država će spomenutim fondovima morati isplatiti oko 300 milijuna kuna. Radi se o sporu koji datira još iz 90-ih godina, kada su fondovi nastali u procesu kuponske privatizacije tužili državu jer im je u podjeli dionica, pored kvalitetnih dionica, ustupila i one bezvrijedne i tako ih oštetila za milijunske iznose.

Sud je utvrdio da se bivšim PIF-ovima Proficio i Slavonski mora isplatiti 202,65 milijuna kuna odštete na ime glavnice i zateznu kamatu od 2013. do danas, koja se procjenjuje na stotinjak milijuna kuna. Međutim, PIF-ovi će nastaviti i pravnu bitku za naplatu kamata od početka spora odnosno do 1999. U slučaju pozitivne presude, procjenjuje se da bi PIF-ovi od kamata u konačnici mogli dobiti i više nego od glavnice

Zanimljivo je da je država odbila nagodbu s ova dva bivša PIF-a, iako je prije nekoliko godina obeštetila ostale PIF-ove, među kojima su najveću odštetu dobili bivši Dom holding grofa Eltza (današnja Valamar Riviera) i SN holdingDarka Ostoje (nedavno transformiran u nekoliko kompanija), koji je u nagodbi s državom dobio dionice opatijske Liburnije.

U utorak se na Zagrebačkoj burzi najprije oglasio Slavonski zatvoreni alternativni investicijski fond s javnom ponudom (SZAIF), pravni sljednik Slavonskog privatizacijskog investicijskog fonda. Iz Auctor investa, društva koje upravlja ovim fondom i ujedno kontrolira većinski vlasnički udjel, izvijestili su da su 22. veljače zaprimili presudu Županijskog suda u Zagrebu, kojom se odbija žalba Republike Hrvatske i potvrđuje presuda Općinskog suda iz 2013. Tom presudom nalaže se državi da SZAIF-u isplati odštetu od 61,75 milijuna kuna sa zakonskom zateznom kamatom od 2013. do dana isplate.

Nakon toga su na upit Zagrebačke burze iz Proficija kao pravnog sljednika privatizacijskog investicijskog fonda Expandia potvrdili da je Županijski sud istoga dana presudio u njihovu korist potvrdivši presudu Općinskog suda prema kojoj je država dužna Proficiju isplatiti glavnicu u iznosu od 140,9 milijuna kuna, uz pripadajuće zakonske kamate od donošenja prvostupanjske presude do isplate. Kao i SZAIF, Proficio potražuje zatezne kamate za razdoblje od 1999. do 2013., a o tome će odlučivati Općinski sud na ponovnom suđenju.

Inače, većinski vlasnik Proficija američki je državljanin Gavin Susman, koji je nedavno financijski podupro projekt platforme za startup firme HUB385, a pokrenuli su ga Ivica Mudrinić, Ivana Šoljan i Ante Magzan.

Nakon objave presuda u utorak su cijene dionica Proficija na Zagrebačkoj burzi uzletjele 76,8 posto, a dionica SZAIF-a 15,7 posto.