komunikacijska analiza

Za govornicom su pokazali svoje najbolje lice: Milanović odličan, državnički, pomirben; Grabar Kitarović konačno opuštena

06.01.2020 u 12:54

Bionic
Reading

Završne govore predsjedničkih kandidata, pobjednički Zorana Milanovića i oproštajni Kolinde Grabar Kitarović, proanalizirali su stručnjakinja za političku komunikaciju Ankica Mamić i Nika Gulin, magistra edukacije govorništva

Ankica Mamić smatra neobičnim da se javnosti prvo obratio pobjednik izbora.

'Uobičajeno je da se obrati onaj koji je izgubio, a da pobjednik govori zadnji. Nije mi jasno zašto su tako procijenili u stožerima', kaže Mamić. Ocjenjuje kako je Milanović održao odličan, državnički govor.

'Spontano je zaustavio zviždanje na ime protukandidatkinje, čime je pokazao da razumije ulogu predsjednika. On je predsjednik koji je izabran s najmanje glasova dosad. I svaka poruka pomirenja je dobrodošla za cijelo društvo. Pokazao je bolju stranu svog karaktera', smatra Mamić.

Ističe kako je posebno važno da u govorima i Milanovića i Grabar Kitarović nije bilo nikakvih optuživanja.

'Imala sam dojam da Grabar Kitarović govori isto što i Milanović, ali na svoj način. Pozvala je Milanovića na suradnju i mirni prijenos vlasti, što je za svaku pohvalu. Nadam se kako je to novo ponašanje koje će prihvatiti cijela naša politička elita', izjavila je Mamić.

Iako neki analitičari ističu kako se u govoru Grabar Kitarović moglo čuti olakšanje jer je skinula s ramena težinu predsjedničke funkcije, Mamić se s tim ne slaže.

'To je bio samo antiklimaks. Ona se psihološki ispuhala. Kampanja je bila dosta prljava. Normalno je da želite da to konačno prestane. Sigurna sam da je isto osjećao i Milanović. Ne bih rekla da Grabar Kitarović nije željela još jedan mandat, ali jednostavno je bila lošiji kandidat', istaknula je Mamić, dodajući kako se ponovilo pravilo da na predsjedničkim izborima pobjeđuju oni koji tad nisu na vlasti.

Nika Gulin, magistra edukacije govorništva, smatra da je Milanović ponovo dokazao da je govornički elokventan i vješt.

'Za razliku od nekih njegovih prijašnjih javnih nastupa, ovaj je govor bio puno opušteniji te je forma u potpunosti pratila njegov sadržaj. U svom je pomirljivom nastupu poslao poruke zahvalnosti, zajedništva i vjere u bolje sutra', navela je Gulin u svojoj analizi.

Ključna poruka Milanovićevog govora definitivno je bila, smatra ona, zajedništvo, odnosno brisanje podjela i pomirivanje razlika hrvatskih građana na suprotnim stranama političkog i ideološkog spektra. 'Vjerujem da će s tim porukama Milanović nastaviti i ubuduće, vjerojatno i u inauguracijskom govoru', smatra Gulin.

Kad je riječ o Kolindi Grabat Kitarović, Gulin drži kako je ona sinoć imala svoj najbolji govornički nastup.

  • +10
Petnaest fotografija po kojima ćemo pamtiti izbornu noć u drugom krugu Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

'Prilikom izvedbe bila je vidno opuštena, na trenutke nam se činilo da joj je laknulo. Na trenutke su je obuzele i emocije. Kada govorimo o neverbalnoj komunikaciji, konkretnije o gesti i mimici, Grabar Kitarović nikad nije bila uvjerljivija i kongruentnija na razini sadržaja i forme. Što se tiče izražajnosti, bila je tečnija i jasnija nego inače. Povremeno joj je drhtio glas, što pripisujem emocionalnoj nabijenosti trenutka. Ovaj put nije bila opterećena natuknicama i papirima te je postigla opušteniju, bolju izvedbu. Na sadržajnoj je razini također poslala poruke mira i zajedništva', primijetila je Gulin.

Osim dva govora predsjedničkih kandidata, sinoć smo imali smo prilike čuti i obraćanja premjera Andreja Plenkovića i predsjednika SDP-a Davora Bernardića.

'Namrgođeni Andrej Plenković fokusirao se na prezentiranje uspjeha njegove aktualne Vlade, dok je Davor Bernardić skoro pa ukrao show pobjedniku izbora svojim nepotrebno dugim govorom. On je interpretirao rezultate izbora kao želju i spremnost naroda za promjenu. Jedno je sigurno: kampanja za parlamentarne izbore je počela', uvjerena je Gulin.

  • +8
Kameno lice Gordana Jandrokovića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL