SANACIJA GUBITAŠA

Za dokapitalizaciju Imunološkog zavoda pet kandidata

23.09.2009 u 15:32

Bionic
Reading

Dokapitalizacija bi trebala biti početak sanacije Imunološkog zavoda, tvrtke u većinskom državnom vlasništvu koja je desetljećima kadrovski i materijalno devastirana

Ukupno pet ponuditelja javilo se na u utorak zaključen pozivni natječaj za sudjelovanje u dokapitalizaciji zagrebačkog Imunološkog zavoda, jedinog hrvatskog proizvođača cjepiva i krvnih derivata, doznaje www.banka.hr iz izvora bliskih toj tvrtki. To su AZ obvezni mirovinski fond, AZ dobrovoljni mirovinski fond, Odvjetničko društvo Uskoković i partneri iz Varaždina (koje po svemu sudeći zastupa investitora koji je zasad želio ostati anoniman), zatim Dr. Teusel iz Hamburga te investitor iz SAD-a čije ime nismo uspjeli doznati. Također je zasad nepoznanica s kojim bi iznosom koji investitor bio spreman dokapitalizirati Zavod, što je također trebalo biti navedeno u priloženoj dokumentaciji.

Predstavnici AZ fonda napominju da su javljanjem na pozivni natječaj iskazali tek načelni interes za sudjelovanje u dokapitalizaciji Imunološkog zavoda, no nisu željeli objašnjavati eventualne motive, objasnivši da svoje investicijske odluke niti smiju niti žele komentirati.

Inače, ovo bi trebao biti početak sanacije Imunološkog zavoda, tvrtke u većinskom državnom vlasništvu koja je desetljećima kadrovski i materijalno devastirana. Vlada je još u ožujku donijela zaključak kojim je napokon podržala sanaciju Imunološkog zavoda dokapitalizacijom te zadužila Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Hrvatski fond za privatizaciju da zajedno sa Zavodom izrade i provedu model sanacije društva. Pozivni natječaj kojim se htjelo ispitati interes potencijalnih investitora (institucionalnih, strateških, ali i fizičkih osoba) za uplatu nove emisije dionica Imunološkog zavoda objavljen je u kolovozu.

Zavod, koji je inače smješten u elitnom dijelu Zagreba, u Rockfellerovoj ulici, već godinama priželjkuje selidbu u Brezje nadomak Zagreba, gdje ima zemljište. Prije nekoliko godina sačinjen je i projekt gradnje novog proizvodnog kompleksa vrijednog 100 milijuna eura koji bi se sastojao od pet pogona i skladišta. To bi, uz ostalo, omogućilo ulazak u proizvodnju cjepiva protiv gripe i novih kombiniranih cjepiva te traženje strateškog partnera za Zavod.