TVORNICA OBUĆE SLOGA U STEČAJU

Za 36 godina staža otpremnina 16 tisuća kuna

tvornica obuće sloga radnik

tvornica obuće sloga radnik

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Radniku koprivničke obućarske tvrtke Sloga u stečaju Zdravku Konopljaku čelnici firme su za 36 godina radnog staža ponudili otpremninu od 16.000 kuna. Isto toliko iznosi i mjesečna plaća šefa Uprave Sloga obuće Darka Šketa

Već bivšem radniku Konopljaku u rješenju su srezali radni staž sa 36 na 12 godina. On je jedan od ukupno 35 radnika Sloge koji su ovaj tjedan dobili otkaze. U Sindikatu tekstila, obuće, kože i gume poručuju kako su među otpuštenim radnicima uglavnom oni koji su upozoravali na lov u mutnom menadžera ove tvrtke.

Otkaz je dobio i Milivoj Antolić, nakon 36 godina rada, a on je, pak, upozorio na privatno korištenje tvrtkinih automobila od strane vodećih ljudi Sloge. Ogorčeni Stjepan Hos, bivši branitelj bio je ljut na vodstvo Sloge.

Svjetlana Šokčević, šefica Sindikata tekstilaca, u srijedu je u Koprivnici javno izrazila sumnju u ispravan način davanja otkaza baš 'ovim' radnicima. Kako bi stvar bila jasnija treba reći da je država u vlasništvu 78 posto Sloge, koja je prije više od mjesec dana, zbog 80-ak milijuna kuna duga i lošeg poslovanja, ušla u stečaj. Kako bi se sačuvalo 400 radnih mjesta, Uprava na čelu s prvim čovjekom Darkom Šketom odlučila je dokapitalizirati tvrtku kćer Sloga obuću d.o.o. strojevima Sloge i u nju prebaciti sve radnike te nastaviti proizvodnju.

No, s time je i tvrtka kći postala dio stečajne mase, a radnicima su podijeljeni ugovori na najviše 90 dana. Tim planom Uprava je dala do znanja da za nekoliko desetaka radnika neće biti produženi ugovori te da će moći otići uz otpremnine.

Šefica Sindikata Svjetlana Šokčević kazala je da je protiv sadašnjeg prvog čovjeka Uprave nove tvrtke Sloge-obuće Darka Šketa te Zrinke Petrovčić iz bivše Slogine Uprave podnijela kaznenu prijavu koprivničkom Općinskom državnom odvjetništvu.

Prijavu je podnijela zbog sumnji da su na nezakonit način napravili dokapitalizaciju i prebacili radnike u tvrtku kćer Sloga obuću. U Sindikatu odgovornim za nastalo stanje smatraju i sadašnje vodstvo, koje je 35 milijuna kuna duga u dvije godine uspjelo udvostručiti.

Jedina stvar koja se poboljšala je činjenica da radnici sada rade za minimalac od 2.100 kuna, dok su neki ranije znali dobivati plaće i od samo 600, 800 ili tisuću kuna.

Vjerovnici danas od Sloge potražuju preko 80 milijuna kuna, među kojima je i država. Hipoteku nad proizvodnim pogonom i zgradom Uprave ima Podravska banka, koja je proteklih dana zatražila ovrhu radi naplate 14 milijuna kuna duga. Stoga je upitan nastavak proizvodnje, ali i radna mjesta za preostalih 300-tinjak zaposlenih, piše Jutarnji.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi