hoće li ga slijediti drugi?

Vlasnik Patagonije poklonio cijelu tvrtku u ime borbe protiv klimatskih promjena: 'Moj jedini dioničar je planet Zemlja!'

15.09.2022 u 21:21

Bionic
Reading

Yvon Chouinard, vlasnik i osnivač Patagonije - diva koji se bavi modom i sportskom opremom, odlučio je pokloniti svoju tvrtku i svu zaradu upotrijebiti u borbi protiv klimatskih promjena

Chouinard, strastveni planinar koji je svoj hobi pretvorio u unosan biznis, poručio je kako je '...od sada, planet Zemlja naš jedini dioničar. Sva naša zarada će biti potrošena na spašavanje planeta'

83-godišnjak kaže kako će sa suprugom, dva sina i timom odvjetnika stvoriti jedinstvenu korporativnu strukturu preko koje će Patagonia nastaviti poslovati i zarađivati pri čemu će od zarade koristi imati inicijative za ekologiju.

Obitelj Chouinard dva posto dionica tvrtke 'donirala' je zakladi preko koje će se nadzirati poslovanje tvrtke i ostvarivanje ekoloških ciljeva. Preostalih 98 posto dionica prebačeno je na neprofitnu organizaciju Holdfast Collective, 'koja će svaki dolar koji dobije potrošiti na borbu s klimatskom krizom i to što je prije moguće', tvrdi se u izjavi.

Naravno, neće doslovno sva zarada otići na plemenite ciljeve, već dio novca koji ostane u kompaniji nakon što se pokriju troškovi svih investicija. Motiv više za prebacivanje dionica na zakladu, krije se u tome da je sada praktički nemoguće prodati tvrtku ili je izlistati na burzi.

'Ne idemo na burzu, idemo sa svrhom', poručio je Chouinard i dodao: 'Umjesto da izvlačimo dobit iz prirode i pretvaramo je u bogatstvo za ulagače, bogatstvo Patagonije bit će štit koji će čuvati sve druge izvore bogatstva'.

  • +6
Patagonia Izvor: Profimedia / Autor: Ben Gabbe / Getty images / Profimedia

Patagonia je poznata po velikoj brizi za zaposlenike i okoliš. Još u osamdesetim godinama prošlog stoljeća počeli su donirati jedan posto iznosa ukupne prodaje zelenim aktivistima, a program je formaliziran 2001. pod nazivom '1 posto za Planet' i kroz njega je prikupljeno 140 milijuna dolara donacija.

Chouinard je pomalo ekocentrični poduzetnik, koji je i nakon što je dospio na Forbesovu listu milijardera nastavio obilaziti svijet kombijem i osvajati planinske vrhove:

'Forbes me proglasio milijarderom, što me pošteno razljutilo. Nemam milijardu dolara u banci, i ne vozim se Lexusom', poručio je svojevremeno. Patagonia je u protekloj godini poslovala s oko milijardu i pol američkih dolara prihoda te imaju oko tisuću zaposlenih.