ODUZETI POTICAJI

Wüstenrot i RBA tuže državu

ministarstvo financija

ministarstvo financija

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic/Cropix

Početkom lipnja Ministarstvo financija provelo je prisilnu ovrhu nad državnim poticajima na sredstva stambene štednje koja su financirana i uplaćena iz kredita, tj. koja su realizirana na osnovi kredita s međufinanciranjem

Kako doznaje Business.hr, Ministarstvo je već sjelo na račun Wüstenrot stambene štedionice, koja je o ovrsi počela obavještavati svoje klijente. U priopćenju Wüstenrota navodi se kako je Ministarstvo nedavno donijelo rješenje o nepriznavanju državnog poticaja na sredstva stambene štednje koja su financirana i uplaćena iz kredita te je zatražilo povrat državnog poticaja, koji je uplaćen na sve račune stambene štednje na temelju takve uplate, što je prisilnom ovrhom i provedeno 8. lipnja ove godine.

Posljedično, štedišama su povučena sva uplaćena državna poticajna sredstva (DPS), što je poremetilo planove otplate. Međutim, Wüstenrot je protiv navedenog rješenja već podnio tužbu Upravnom sudu Republike Hrvatske kojom traži njegovo poništenje, povrat DPS-a koji je ovrhom skinut s računa stambene štednje i isplatu budućeg DPS-a. Time pokušavaju zaštititi interes klijenata i vratiti planove otplate kredita u ugovorene rokove.

'Sva naša nastojanja trenutačno su usmjerena na pozitivan ishod, koji će rezultirati povratom državnog poticaja na račune stambene štednje temeljem kojih su realizirani krediti za međufinanciranje i isplatom poticaja za buduće razdoblje. Uvjerenje u pozitivan ishod spora prije svega temeljimo na općim uvjetima poslovanja za stambenu štednju, u skladu s čijim su odredbama realizirani krediti koje je odobrila i Hrvatska narodna banka', stoji u objašnjenju koje Wüstenrot šalje svojim klijentima.

Službeno, niti Wüstenrot niti ijedna druga štedionica nisu htjeli komentirati ovaj slučaj. Na pitanje zašto su provedene ovrhe nad DPS-om iz Ministarstva financija u trenucima pisanja ovog teksta odgovori nisu stizali unatoč obećanjima.

Izvor dobro upućen u ovaj problem govori pak da su tužbu zajednički podnijele sve štedionice koje su aktivno odobravale kredite (Wüstenrot, Prva stambena i Raiffeisen stambena štedionica).

'Komentari bi mogli imati nepovoljan učinak na razrješenje ovoga problema. Na ovu temu razgovaramo s Ministarstvom financija, a neovisno o sudskom sporu koji je u tijeku na Upravnom sudu, koji su pokrenule sve stambene štedionice koje su aktivno odobravale stambene kredite, nastojimo problem riješiti u korist stambenih štediša te bi naši komentari u ovome trenutku mogli loše utjecati na mogući razvoj razgovora', kazao je za Business.hr jedan od izvora.

Iz odnosa s javnošću Prve stambene kazali su, pak, da Prva stambena štedionica nema nikakvih nepodmirenih obveza prema Ministarstvu financija vezanih uz povrat državnih poticajnih sredstava iz prijašnjih godina. 'Samim time Ministarstvo financija po računu štedionice nije izvršilo ovrhu, niti je to u mogućnosti. Slijedom navedenoga nemamo saznanja o detaljima eventualne ovrhe u drugim štedionicama', poručili su iz Prve stambene štedionice.

U Raiffeisen stambenoj štedionici tvrde kako kod njih nije provedena ovrha jer su postupili po rješenju Ministarstva, koje je dostavom postalo izvršno. 'Na to rješenje smo koristili uputu o pravnom lijeku i u zakonskom roku pokrenuli upravni spor protiv rješenja Ministarstva financija', poručuju iz RBA štedionice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi