PREVELIKA OČEKIVANJA

Walt Disney razočarao Wall Street, dionica oštro pala

11.05.2016 u 11:35

Bionic
Reading

Po prvi puta u pet godina kompanija Walt Disney nije svojim poslovnim rezultatima ispunila očekivanja Wall Streeta, unatoč uspjehu nekoliko filmova na kino blagajnama, pa je cijena njezine dionice oštro pala

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u utorak, prihodi tog diva industrije zabave porasli su u proteklom tromjesečju na 12,97 milijardi dolara, s 12,46 milijarde dolara godinu dana prije, što je manje od očekivanja analitičara od 13,19 milijardi dolara.

Neto dobit porasla je, pak, na 2,1 milijardu dolara, također manje od očekivanja, pa je cijena dionice Disneya u utorak pala za šest posto.

Filmovi kao što su 'Star Wars: Sila se budi' i 'Zootropola' pomogli su povećati prihode, međutim pao je broj kabelskih pretplatnika, posebice na Disneyev sportski kanal - ESPN

Prihodi od kabelske televizijske mreže kliznuli su u proteklom tromjesečju za 2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 3,9 milijardi dolara uslijed pada prihoda od reklama.

Disney, kao i druge tradicionalne medijske tvrtke, pogađa to što sve više potrošača prelazi s televizije na streaming usluge.

Filmski odjel nastavio je, međutim, snažno rasti. Animirani film 'Zootroplola' donio je 73,7 milijuna dolara u prvom vikendu prikazivanja.

Prihodi studijskog odjela Disneya porasli su u proteklom tromjesečju na 2,1 milijardu dolara, s 1,68 milijarde dolara u istom lanjskom razdoblju.

'Neviđeni uspjeh studija na kino blagajnama ukazuje na nevjerojatnu privlačnost naših brendiranih sadržaja koji nastavljaju imati utjecaj na cijelu kompaniju i značajno povećavaju vrijednost', rekao je izvršni direktor Bob Iger