PESIMIZAM

Wall Street u padu zbog pada prodaje kuća

24.12.2008 u 10:15

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale nakon podataka koji ukazuju na daljnje slabljenje tržišta kuća i predblagdanske potrošnje

Dow Jones indeks pao je 1,18 posto, na 8.419 bodova, dok je S&P 500 indeks izgubio 0,97 posto, zaronivši na 863 boda. Nasdaq indeks pao je, pak, 0,71 posto, na 1.521 bod.

Revidirani podaci potvrdili su da je bruto domaći proizvod SAD-a u trećem tromjesečju pao 0,5 posto, ponajviše zbog najvećeg pada potrošnje u posljednjih 28 godina. Još više zabrinjavaju podaci o padu prodaje postojećih kuća u studenome za rekordnih 8,6 posto, dok je prodaja novih kuća istodobno pala 2,9 posto. Ulagači su se nadali boljim podacima, jer se smatra da je stabilizacija tržišta nekretnina ključan uvjet za oporavak američkog gospodarstva, koji je u recesiji već godinu dana.

Pod najvećim je pritiskom, ipak, bio trgovački sektor nakon podatka da je tijekom posljednjeg vikenda uoči Božića u 'shoppingu' bilo samo 38,7 posto Amerikanaca, što je najslabiji podatak u posljednjih šest godina. To je, inače, jedan od vikenda u godini kada se najviše troši. Zbog toga je S&P indeks trgovačkog sektora pao 1,4 posto, a među najvećim gubitnicama bile su dionice trgovačkih lanaca Macy's, s padom cijene od gotovo 7 posto, i JC Penney, s padom od 3,3 posto.

Snažno je, gotovo 15 posto, jučer pala i cijena dionice General Motorsa jer je splasnuo entuzijazam ulagača nakon prošlotjedne odluke Bijele kuće o pomoći automobilskoj industriji od 17,4 milijarde dolara. Analitičari Credit Suissea procjenjuju da bi većina vlasništva nad dionicama, ako ne i sva, mogla biti istisnuta, s obzirom na ciljeve restrukturiranja koji su navedeni u popisu uvjeta za dobivanje pomoći od vlade.

Do kraja godine preostalo je još samo pet trgovinskih dana, a S&P indeks pao je od početka godine više od 41 posto. Veći godišnji pad, 47,1 posto, zabilježen je samo 1931, u doba Velike depresije

I na europskim su burzama u utorak zabilježeni mršavi prometi. Pritom je londonski FTSE indeks porastao 0,2 posto, na 4.255 bodova, dok je DAX indeks Frankfurtske burze pao 0,2 posto, na 4.629 bodova.