SVJETSKA TRŽIŠTA

Wall Street skliznuo s rekordnih razina

05.03.2024 u 06:59

Bionic
Reading

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks skliznuo s rekordne razine, kao i Nasdaq, jer su ulagači oprezni uoči novih makroekonomskih pokazatelja i izvješća predsjednika Feda Jeromea Powella u Kongresu.

Dow Jones oslabio je 0,25 posto, na 38.989 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,12 posto, na 5.130 bodova, a Nasdaq indeks 0,41 posto, na 16.207 bodova.

Tijekom cijelog trgovinskog dana indeksi su se izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području da bi netom prije zatvaranja tržišta zaronili u minus.

S jedne strane, pozitivno na tržište utječe optimizam u vezi razvoja umjetne inteligencije, što podržava rast cijena dionica tehnoloških divova, kao što su proizvođači čipova Nvidia i Advanced Micro Devices.

S druge strane, splasnule su nade ulagača da će američka središnja banka u ovoj godini agresivno smanjiti kamatne stope.

Američko gospodarstvo i dalje je prilično čvrsto, a inflacija ne popušta tako brzo kao što su se ulagači nadali, pa su očekivanja o smanjenju kamatnih stopa pomaknuta s ožujka na lipanj.

Čelnici Feda poručuju da nema razloga žuriti s rezom kamata, stoga će u fokusu ulagača biti izvješće predsjednika središnje banke Powella u Kongresu, koje će se održati u srijedu i četvrtak.

Ulagači će pažljivo pratiti njegove komentare u vezi inflacije, kretanja u gospodarstvu i mogućem smanjenju kamata.

U petak će, pak, biti objavljeno izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta jer pokazuje koliko je snažno tržište rada i koliko rastu plaće.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,55 posto, na 7.640 bodova, a frankfurtski DAX 0,11 posto, na 17.716 bodova. No, pariški CAC ojačao je 0,28 posto, na 7.956 bodova.