POTONULE DIONICE

Wall Street pod pritiskom 'fiskalne litice'

08.11.2012 u 11:38

Bionic
Reading

U srijedu su na Wall Streetu cijene dionica potonule više od 2 posto, zaronivši na najniže razine u tri mjeseca, jer je nakon američkih predsjedničkih izbora u fokus ulagača ponovno ušla opasnost od 'fiskalne litice', ali i recesije u gospodarstvu eurozon

Dow Jones indeks potonuo je 2,36 posto, na 12.932 boda, dok je S&P 500 skliznuo 2,37 posto, na 1.394 boda, a Nasdaq indeks 2,48 posto, na 2.937 bodova.

Najveći dnevni gubitak S&P 500 indeksa još od lipnja posljedica je pada cijena u svih 10 sektora tog indeksa, pri čemu je oko 80 posto dionica završilo u minusu. Taj je indeks, kao i Dow Jones, zaronio na najnižu razinu od početka kolovoza.

Reizborom Baracka Obame za predsjednika SAD-a otklonjena je samo jedna od neizvjesnosti koje već dulje vrijeme pritišću tržišta. Sada je jasno da neće biti zaokreta u gospodarskoj politici, da se može očekivati daljnje jačanje regulacija u nekim područjima, kao što su financijsko i energetsko.

Zbog toga je jučer S&P indeks financijskog sektora potonuo 3,5, a energetskog 3,1 posto.

No, sa završetkom predsjedničkih izbora nije otklonjena sva neizvjesnost s tržišta. Republikanci su zadržali kontrolu u Predstavničkom domu Kongresa, a demokrati u Senatu, stoga se očekuje rovovska borba oko 'fiskalne litice'.

To automatsko smanjenje proračunskih rashoda i ukidanje poreznih olakšica, ukupne vrijednosti oko 600 milijardi dolara, moglo bi uvesti američko gospodarstvo u recesiju, ako do kraja ove godine Kongres ne usuglasi bolje rješenje.

Ulagače zabrinjava i pogoršanje poslovnih uvjeta u svijetu, posebice u eurozoni, koja je, pod pritiskom dužničke krize, zaronila duboko u recesiju.

Europska komisija objavila je jučer nove prognoza prema kojima bi iduće godine gospodarstvo eurozone izašlo iz recesije, ali će njegov rast iznositi anemičnih 0,1 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,58 posto, na 5.791 bod, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,96 posto, na 7.232 boda, a pariški CAC 1,99 posto, na 3.409 bodova.