POSLJEDICA PRITISKA

Wall Street pao, u fokusu dionica Nvidije

21.02.2024 u 07:00

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, ponajviše u sektoru proizvođača čipova, što je posljedica pritiska na dionicu Nvidie uoči objave njezinih kvartalnih poslovnih rezultata

Dow Jones oslabio je 0,17 posto, na 38.563 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,60 posto, na 4.975 bodova, a Nasdaq indeks 0,92 posto, na 15.630 bodova. Kako se u SAD-u u ponedjeljak zbog praznika nije radilo, radni je tjedan započeo u utorak, i to padom indeksa. Najviše su, u prosjeku 1,6 posto, pale cijene dionica u sektoru proizvođača čipova, što je ponajviše posljedica pada cijene Nvidije za 4,3 posto.

Ta je dionica pod pritiskom jer će u srijedu nakon zatvaranja tržišta Nvidia objaviti kvartalne poslovne rezultate, koji će pokazati je li opravdan snažan rast vrijednosti te kompanije u posljednjih godinu dana, za gotovo tri puta.

Zahvaljujući, naime, euforiji oko razvoja umjetne inteligencije, cijena dionice Nvidie predvodila je u tom razdoblju rast tehnološkog sektora, pa je Nvidia postala treća američka kompanija po tržišnoj vrijednosti.

I dok je tehnološki sektor jučer bio pod pritiskom, porasle su cijene dionica u trgovačkom sektoru, u prosjeku za 1,1 posto. To se ponajviše zahvaljuje rastu cijene dionice Walmarta na rekordne razine, nakon što je taj trgovački lanac poboljšao procjene poslovnih rezultata u tekućoj fiskalnoj godini i povećao godišnju dividendu za devet posto.

  • +3
Wall Street Izvor: Profimedia / Autor: Johannes EISELE / AFP / Profimedia

Nakon snažnog rasta na početku godine, na Wall Streetu se posljednjih tjedana trguje oprezno jer su zbog još uvijek visoke inflacije splasnule nade da će američka središnja banka u ovoj godini agresivno smanjiti kamatne stope.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,12 posto, na 7.719 bodova, a frankfurtski DAX 0,14 posto, na 17.068 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,34 posto, na 7.795 bodova.