svjetska tržišta

Wall Street na oprezu, rast gospodarstva usporava

06.04.2023 u 07:08

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Nasdaq indeks pali jer se ulagači plaše recesije, nakon niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva

Dow Jones ojačao je 0,24 posto, na 33.482 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,25 posto, na 4.090 bodova, a Nasdaq indeks 1,07 posto, na 11.996 bodova.

Svi podaci objavljeni ovoga tjedna pokazuju da se rast američkog gospodarstva usporava.

Nakon izvješća o padu tvorničkih narudžbi i slabljenju uslužne i proizvodne aktivnosti, jučer objavljeno izvješće ukazuje i na 'hlađenje' tržišta rada.

Agencija za zapošljavanje ADP izvijestila je da je u privatnom sektoru u ožujku broj zaposlenih porastao za 145.000, znatno manje nego što se očekivalo i znatno manje nego mjesec dana prije, kada je bilo zaposleno oko 260.000 ljudi.

Sve to ukazuje na usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva zbog agresivnog povećanja kamata američke središnje banke, pa se ulagači plaše recesije.

S druge strane, svi ti podaci pokazuju da Fed postiže svoje ciljeve – uspio je zaustaviti rast inflacije, oslabiti potrošnju i usporiti rast gospodarstva.

Kako iz Feda već mjesecima poručuju, nitko ne može znati hoće li zaoštravanje monetarne politike dovesti do 'mekanog prizemljenja' gospodarstva ili recesije.

To pruža podršku tržištu, kao i nada ulagača da će zbog slabljenja inflacijskih pritisaka i usporavanja rasta gospodarstva, američka središnja banka zaustaviti ciklus povećanja kamata.

Na tržištu novca procjenjuje se da postoji gotovo 60 posto izgleda da Fed u svibnju neće dodatno povećati kamate, dok su izgledi za povećanje kamata za 0,25 postotnih bodova pali na samo 40 posto.

Mnogi procjenjuju i da će Fed od sjednice u srpnju početi smanjivati kamatne stope.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,37 posto, na 7.662 boda, no frankfurtski DAX oslabio je 0,53 posto, na 15.520 bodova, a pariški CAC 0,39 posto, na 7.316 bodova.