STRAH OD RECESIJE

Wall Street i dalje u padu, ulagači obeshrabeni lošim podacima o povjerenju potrošača

29.06.2022 u 08:33

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica oštro pale, drugi dan zaredom, jer su ulagače obeshrabrili loši podaci o povjerenju potrošača, pa su ponovno oživjela strahovanja od recesije

Dow Jones oslabio je 491 bod ili 1,56 posto, na 30.946 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2,01 posto, na 3.821 bod, a Nasdaq indeks 2,98 posto, na 11.181 bod.

U 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a porasle su samo u energetskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena nafte.

Nasdaq se, pak, našao pod najvećim pritiskom zbog znatnog pada cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft i Amazon.com.

„Tržište se dobro držalo dok nisu objavljeni podaci o povjerenju potrošača. S obzirom da su slabi, ulagači su odmah krenuli s prodajom dionica”, objašnjava Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

Izvješće Conference Boarda pokazalo je da je indeks povjerenja potrošača pao na najnižu razinu od veljače prošle godine, dok su podaci o kratkoročnim očekivanjima dosegnuli najpesimističniju razinu u gotovo 10 godina.

To znači da bi ubuduće mogla oslabiti potrošnja, najvažniji pokretač rasta američkog gospodarstva. Zbog toga su ponovno oživjela strahovanja od recesije.

„U jednom trenutku agresivna rasprodaja će prestati, no ne čini se da će to biti tako skoro”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Ingalls & Snyder.

Prošloga su tjedna burzovni indeksi na najvećoj svjetskoj burzi snažno porasli, što je potaknulo nadu ulagača da je rasprodaja dionica završena. No, čini se da je to bila samo korekcija cijena, nakon njihova oštrog pada prethodnih mjeseci.

Tržište je već mjesecima pod pritiskom jer zbog visoke inflacije američka središnja banka agresivno povećava kamatne stope, a najavila je i daljnji rast kamata, s obzirom da se inflacija kreće na najvišim razinama u 40 godina.

A to će usporiti rast gospodarstva, pa možda čak izazvati recesiju.

  • +13
Njujorška burza, pad dionica Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se bliži sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, a očekivanja nisu baš impresivna. Od 500 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, njih oko 130 objavilo je osvrt na trenutnu poslovnu situaciju. Od toga ih je 45 bilo pozitivno, a 77 negativno.

Do kraja drugog tromjesečja preostalo je još samo par dana, a sva tri najvažnija indeksa na putu su gubitaka drugi kvartal zaredom, što nije zabilježeno od 2015. godine.

Pritom je S&P 500 indeks na putu najvećeg gubitka u prvom polugodištu još od 1970. godine.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,90 posto, na 7.323 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,35 posto, na 13.231 bod, a pariški CAC 0,64 posto, na 6.086 bodova.

Azijske burze znatno pale

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica znatno pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su na tržištima ponovno prevladala strahovanja od visoke inflacije, rasta kamatnih stopa i recesije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,2 posto, pa je od početka mjeseca na gubitku više od 3,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 1,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu skliznule između 0,7 i 1,6 posto.

Jučer su ti indeksi osjetno porasli jer je Kina olabavila pravila vezana uz restrikcije usmjerene na suzbijanje covida-19, što je potaknulo nadu u ubrzanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

No, već su jutros indeksi izgubili sve te dobitke jer je ulagače obeshrabrio jučerašnji oštar pad cijena dionica na Wall Streetu.