MITO ZA ŠIRENJE

Wal-Mart uzdrman istragama o korupciji u Meksiku

24.04.2012 u 13:00

Bionic
Reading

Najveći svjetski trgovački lanac Wal-Mart izgubio je u ponedjeljak 10 milijardi dolara svoje tržišne vrijednosti jer je cijena njegove dionice pala gotovo 5 posto zbog zabrinutosti ulagača da bi istraga o davanju mita u Meksiku mogla biti vrlo skupa i spriječiti planove širenja te kompanije

Nakon što je u subotu The New York Times objavio da je podružnica Wal-Marta u Meksiku uključena u višegodišnju korupciju kako bi proširila tamošnje poslovanje, dva zastupnika u američkom Kongresu najavila su u ponedjeljak pokretanje vlastite istrage.

U Meksiku su, pak, predsjednički kandidat Enrique Pena Nieto, kao i neki zastupnici pozvali lokalne vlasti na pokretanje istrage.

Ako su optužbe istinite, Wal-Mart je prekršio američki zakon koji zabranjuje davanje mita stranim državnim službenicima, kao i Sarbanes-Oxley pravila koja zahtijevaju da se prijave slučajevi kršenja zakona o vrijednosnim papirima.

The New York Times objavio je da je viši pravni zastupnik Wal-Marta u rujnu 2005. godine dobio e-mail poruku od bivšeg direktora Walmexa, Wal-Martove kompanije u Meksiku, u kojoj se opisuje kako je meksička kompanija davala mito da bi dobila građevinske dozvole za gradnju svojih prodavaonica

Wal-Mart je tada poslao istražitelje u Meksiko, koji su pronašli tragove do sumnjivih isplata u vrijednosti od 24 milijuna dolara. No, vodeći ljudi kompanije prekinuli su istragu i o tome nisu obavijestili nadležne vlasti ni u SAD-u, ni u Meksiku.

Sada je Wal-Mart poručio da je duboko zabrinut ovim slučajem, da je još ujesen prošle godine pokrenuo novu istragu i o svemu tome obavijestio Ministarstvo pravosuđa SAD-a i Komisiju za vrijednosne papire.

The New York Times piše da Ministarstvo pravosuđa već nekoliko mjeseci vodi istragu, a vlastitu istragu najavila su i dva zastupnika Demokratske strane u Kongresu, koji su zatražili i sastanak s izvršnim direktorom Wal-Marta Mikeom Dukeom

Pravni stručnjaci upozoravaju i na to da su Mike Duke i prijašnji izvršni direktor Lee Scott, koji su tada također bili u vrhu menadžmenta mogli znati za cijeli slučaj. Scott je još uvijek u upravnom odboru Wal-Marta.

Zbog davanja mita ili prikrivanja korupcije, s tužbama bi se mogli suočiti mnogi menadžeri Wal-Marta, pa i oni pri samom vrhu, kažu pravni stručnjaci.

Zbog svega toga, jučer je na burzi u Meksiku cijena dionice Walmexa, u kojoj Wal-Mart ima vlasnički udjel od 69 posto, pala za 12 posto. Na Wall Streetu je, pak, dionica Wal-Marta pojeftinila za 4,7 posto, zbog čega je najveći svjetski trgovački lanac izgubio oko 10 milijardi dolara svoje tržišne vrijednosti.

Istrage o mogućoj korupciji mogle bi ugroziti i planove širenja Wal-Marta na nova tržišta.

'Širenje u druge zemlje ključna je strategija rasta Wal-Marta. A može se očekivati da će nakon ovih napisa u medijima vlasti u nekim ključnim zemljama biti manje gostoljubive prema Wal-Martu', kaže Faye Landes, analitičarka u tvrtki Consumer Edge Research.