NAKON SASTANKA U INA-I

Vrdoljak: Ne damo MOL-u dividendu, trebali su ulagati!

25.11.2014 u 18:53

Bionic
Reading

Hrvatska ostaje pri svojim pozicijama o budućnosti Ine, poručio je ministar Ivan Vrdoljak nakon sastanka s članovima Uprave Ine i predstavnicima MOL-a. Najnoviji mađarski zahtjev za isplatom dvije milijarde kuna dividende zbog opoziva dviju koncesija za istraživanje odbacio je kao neosnovan ocijenivši kako je MOL-ov jedini cilj izvlačenje novca iz Hrvatske

'Argument da je to zbog oduzetih polja ne stoji. Argument da im ponovo treba novac iz Hrvatske vjerojatno stoji. O tome ćemo zajedno odlučiti Vlada, Ministarstvo financija, premijer što nam je perspektiva. Razlog nije istinit', rekao je ministar Ivan Vrdoljak.

Vrdoljaka je zahtjev MOL-a zatekao usred sastanka s upravom Ine i mađarskim predstavnicima na kojem se raspravljalo o strategiji poslovanja naše naftne kompanije. MOL je, naime, zatražio sazivanje izvanredne skupštine dioničara i isplatu vrtoglave dividende iz zadržane dobiti Ine.

Ističući kako su upravo oni zaslužni što je Ina spašena od stečaja i danas profitabilna kompanija, u priopćenju su prozvali Ministarstvo gospodarstva da ne podržava povoljnu investicijsku klimu. A pritom su se pozvali na oduzete dvije dozvole za istraživanje polja u sjeverozapadnom dijelu zemlje. Vrdoljak to demantira i uzvraća: stav hrvatske strane ostaje isti!

'Pozicija je da ne možemo nauštrb nacionalnih interesa dozvoliti odluke u upravi. Tražimo garancije investiranja u Rijeku i ozbiljne razrade i analize koja je budućnost Siska', ponovio je Vrdoljak. I zaključno podvukao poruku MOL-u.

'Prijedlog odluke o isplati dividende u iznosu dvije milijarde kuna bi sigurno bila štetna za kompaniju i Inu. Očekivali smo od svog strateškog partnera MOL-a da ne korumpira Hrvatsku, već da u nju investira', poručio je Vrdoljak.

Najnoviji manevar iz MOL-a vezan za mogućnost isplate dividende komentirao je i ministar financija Boris Lalovac.

Više bih volio da se te dvije milijarde ulože u investiciju, obnovu rafinerija, da investira u Hrvatsku, a ne da povlači novac. Tako da, pričekat ćemo obrazloženje zbog čega na ovakav način povlačenje dividendi iz prethodnih godina, kada znamo da je prošla bila u minusu kada su bila velika otpisivanja. Za ministra financija u doba kad nam trebaju investicije kad vam netko izvlači dvije milijarde sigurno da nismo sretni tom viješću', priznaje Lalovac.

Da se ništa dobrog neće izroditi iz nastavka rata dioničara u Ini, u sjeni kojeg se u SAD-u odvija arbitraža pokrenuta na zahtjev mađarske strane, više-manje se slažu i bivši ministri financija, nekadašnji predsjednici NO Ine Ivan Šuker i Slavko Linić.

'Ovo nažalost sve ne vodi dobrome i ovo će urušiti kompaniju. Naprosto ovaj će se spor morati riješiti razgovorima i pregovorima. Hrvatski članovi uprave i NO moraju prezentirati jasne stavove Vlade RH kakvo je njihovo promišljanje budućnosti Ine', smatra Šuker.

'Govoriti o dividendi samog MOL-a, onda moramo shvatiti da je odgovornost za svako koncesijsko polje na odgovornosti Ine. Ako nešto što ste dobili a zove se društveno bogatstvo niste stavili u funkciju, tada smatram da bi Ministarstvo gospodarstva sada trebalo podnijeti zahtjev za odštetu', konkretan je Linić.

Inače, danas se sastao i NO Ine, a o detaljima razgovora će izvijestiti priopćenjem.