osiguravatelji upozoravaju:

'Vlasti moraju preispitati odnos prema klimatskim promjenama, zbog poplava nastat će najveći gubici ikada'

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 19.07.2021 11:51
  • Objavljeno 19.07.2021 u 11:50
Njemačka kancelarka Angela Merkel u obilasku poplavljenih područja 18. srpnja 2021.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u obilasku poplavljenih područja 18. srpnja 2021.

Izvor: EPA / Autor: CHRISTOF STACHE / POOL/EPA

Vlasti moraju preispitati odnos prema klimatskim promjenama i sustavno raditi na ublažavanju njihovih posljedica, upozorili su osiguravatelji nakon razornih poplava u Europi koje su prema trenutno dostupnim podacima odnijele 188 ljudskih života. „Prilagodba posljedicama klimatskih promjena na mnogim se mjestima zanemaruje“, upozorio je direktor njemačkog udruženja osiguravajućih kuća (GDV) Joerg Asmussen.

Zgrade se i dalje grade na poplavnim ravnicama, protok vode blokira se bez ikakvih intervencija, a ulaganja u preventivne mjere zapinju na općinskoj razini.

"Moramo promijeniti smjer jer će krenuti spirala novih katastrofa i razmjeri štete bit će još veći. Pokrivanje štete prvo će poskupjeti, a potom će jednostavno postati neodrživo", rekao je Asmussen.

  • +8
  • +5

Angela Merkel u obilasku poplavljenih područja

Izvor: EPA / Autor: SASCHA STEINBACH/EPA

Sve je jasnije da će ova godina biti među najgorima u novijoj povijesti kada su u pitanju gubici, dodao je direktor GDV-a.

Njemački šef francuske osiguravajuće skupine Axa Alexander Vollert istaknuo je pak da su šteta na imovini i njezini razmjeri jedinstveni u europskoj povijesti. "Ovdje ne govorimo o poplavama, već o velikim olujnim udarima", rekao je Vollert.

Prema članu uprave Allianza Jochenu Haugu, još je prerano za procjene o razmjerima štete.

Skupina trenutno okuplja stručnjake iz cijele Njemačke kako bi na licu mjesta i u što kraćem roku pomogli klijentima na poplavama poharanim područjima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!