UCJENE I PREVARANTI

Vlasnik TLM-a smijenio upravu zbog neposlušnosti

03.07.2015 u 19:49

Bionic
Reading

Neočekivani obrat u šibenskom TLM-u. Nakon što je poslije jučerašnjeg spontanog okupljanja radnika uprava TLM-a zajamčila isplatu plaće i početak proizvodnje u prešaonici, ruski vlasnik Igor Shamis danas je, preko glasnogovornice, objavio da je istu tu upravu - smijenio, javlja HRT

Jučer nakon sastanka s Upravom, radničko zadovoljstvo zbog isplate plaće i pokretanja proizvodnje. Danas - šok. Igor Shamis smijenio je Upravu na čelu s Marijanom Stričevićem, čovjekom kojeg je sam postavio. 'Prestao je dobivati informacije od navedene tročlane uprave i gospodin Shamis je shvatio da tako ne može imati nikakav utjecaj na društvo', rekla je Danijela Troskot, glasnogovornica TLM-a.

Ruski vlasnik optužuje svog dojučerašnjeg čovjeka od povjeranja da je uz ucjene pokušao otkupiti njegove udjele u društvima TLM-a za 300.000 eura. 'Gospodin Stričević poslužio se ucjenom prema Shamisu, da će se ako ne prihvati ponudu, pobrinuti da se objavi najcrnja slika o gospodinu Shamisu da bi ga predstavio kao prevaranta', dodaje Troskot.

S novim potezom pao je u vodu i jučerašnji dogovor o pokretanju proizvodnje i isplati plaće. Do Marijana Stričevića HRT nije uspio doći.

Za sindikate, kojima je legalnost ove smjene u najmanju ruku upitna, kršenje tog dogovora je neprihvatljivo. Ruski vlasnik, sada je jasno, veliko je razočaranje. 'Očito je sada evidentno da taj tip nema novca i to je problem. On nema novca, a kad nemaš novca, ne možeš pokrenuti proizvodnju. I ovi su radili očekujući da će ovaj uplatiti što je trebao uplatiti', smatra Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske - IS.

Iako su dogovor o plaći i pokretanju proizvodnje postigli sa sada već bivšom upravom, sindikati inzistiraju da se ipak poštuje. 'Naš zahtjev je da se taj dogovor ispoštuje. Poštovala ga uprava legalna ili nelegalna, poštovao bilo tko drugi, to moraju ispoštovati', dodaje Dragičević.

U suprotnom najavljuju sindikalne akcije. Tvrde da je nekomu u interesu stečaj TLM-a i pozivaju i državu da se aktivno uključi u rješavanje problema tvornice. Smatraju da je upravo pasivna uloga države u događajima u TLM-u nakon privatizacije 2007. dovela do situacije da šibenska tvornica postane meta raznih lovaca u mutnom. Pred TLM-om su, u svakom slučaju, burni dani.