DOBILI PO PRSTIMA I DŽEPU

Vlasnici PBZ-a 'potiču na kriminalnu aktivnost'

16.12.2016 u 11:14

Bionic
Reading

Talijanska banka Intesa Sanpaolo u četvrtak je pristala platiti 235 milijuna dolara kazne financijskom regulatoru države New York zbog propusta u sprječavanju pranja novca i kršenja bankovih zakona o tajnosti

Intesa Sanpaolo i njezina njujorška podružnica loše su upravljali sustavom za praćenje transakcija, propustivši otkriti sumnjive transakcije povezane s naftnim kompanijama, navodi se u priopćenju Državnog ureda New Yorka za financijske usluge.

Banka je također osposobljavala zaposlenike za obradu poslovnih transakcija iz Irana tako da ih se olako ne poveže s osobama i subjektima pod sankcijama, kao i što je namjerno sakrivala podatke od bankovnih istražitelja, kaže regulator.

Mnoga kršenja su se dogodila prije deset i više godina, iako je regulator i nedavno utvrdio bančine propuste u nadgledanju transakcija, pa tako i ove godine.


Intesa Sanpaolo, vlasnica PBZ banke, istaknula je u izjavi kako se kazna odnosi na 'određene slabosti i nedostatke u kontroli sprječavanja pranja novca, politikama i procedurama njihove podružnice u New Yorku'.

Iz banke su rekli kako je istraga počela 2007. i kako je kazneni nadzor američkih vlasti okončan 2012. bez optužbi. Istraga se vodila o tome kako je banka provodila plaćanja subjektima pod sankcijama SAD-a , kažu iz banke. Ističu kako su zbog kršenja postojećih sankcija u američki proračun 2013. uplatili 2,9 milijuna dolara.

Istraga njujorškog regulatora je utvrdila kako je podružnica banke neadekvatno reagirala na tisuće upozorenja njihovog sustava nadzora, koji koristi ključne riječi i algoritme za prepoznavanje sumnjivih transakcija.

'Nesavjesno ponašanje ove banke je vrsta ponašanja koje može potaknuti međunarodnu kriminalnu aktivnost, čime se ozbiljno ugrožava sigurnost međunarodnog financijskog sustava', izjavila je Maria Vullo, nadzornica u Državnom uredu New Yorka za financijske usluge.